846
Ο Αναγνωστόπουλος κατά την προσαγωγή του στον ανακριτή το πρωί της Τρίτης | George Vitsaras / SOOC

Πέντε ώρες στον ανακριτή ο Αναγνωστόπουλος

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 09:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2021, 16:59
Ο Αναγνωστόπουλος κατά την προσαγωγή του στον ανακριτή το πρωί της Τρίτης
|George Vitsaras / SOOC

Πέντε ώρες στον ανακριτή ο Αναγνωστόπουλος

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 09:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2021, 16:59

Ενώπιον του 12ου τακτικού ανακριτή, προκειμένου να εξηγήσει τι συνέβη τη νύχτα της 11ης Μαΐου στο σπίτι στα Γλυκά Νερά, οδηγήθηκε λίγο μετά τις 09:45 της Τρίτης ο 33χρονος πιλότος, κατηγορούμενος για τον θάνατο της 20χρονης συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, και την θανάτωση του σκυλιού τους. Η διαδικασία άργησε να ξεκινήσει και τελικά κράτησε πέντε (!) ολόκληρες ώρες, προτού ο κατηγορούμενος οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας θα ξεκινήσει η διάσκεψη Ανακριτή και Εισαγγελέα προκειμένου να αποφασιστεί η παιρετερω ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου.

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αναγνωστόπουλος οδηγήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με αυτοκινητοπομπή, από το κτίριο της ΓΑΔΑ όπου κρατείτο, στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Εξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί πολύς κόσμος και φεμινιστικές οργανώσεις που, κρατώντας πανό με το σύνθημα «καμία λιγότερη», κατήγγειλαν το κύμα γυναικοκτονιών που σαρώνει τη χώρα. Αλλοι παρόντες στα δικαστήρια –για άλλες υποθέσεις– κινήθηκαν εναντίον του συζυγοκτόνου βρίζοντάς τον «τέρας!».

Κατά τα άλλα και όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απολογία για το έγκλημα που προκάλεσε αίσθηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, επρόκειτο να δοθεί με το βλέμμα του κατηγορούμενου στραμμένο στα επερχόμενα.

Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ωστόσο είχαν προεξοφληθεί καθυστερήσεις, καθώς ο συνήγορος θα παραλάβει από τον ανακριτή ηλεκτρονικό υλικό που θα πρέπει να μελετήσει πριν ξεκινήσει η απολογία.

Ο δικαστικός λειτουργός θα ζητήσει από τον καθ’ ομολογίαν δράστη του εγκλήματος να εξιστορήσει τη δική του εκδοχή για αυτά που καταγράφονται στη δικογραφία για την ανθρωποκτονία και τη θανάτωση ενός ζώου που η 20χρονη υιοθέτησε κουταβάκι και πίστευε ότι θα μεγάλωνε μαζί με την 11 μηνών κόρη της.

Θα του ζητήσει παράλληλα να εξηγήσει όλα όσα έκανε μετά τον ασφυκτικό θάνατο της Καρολάιν προκειμένου να παραπλανήσει τις Αρχές.

Ο 33χρονος καλείται να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα, ενώ του καταλογίζονται και δύο πλημμελήματα που αφορούν την ψευδή καταγγελία που έκανε περί ληστείας και των ψευδών καταθέσεων που έδινε επί σειρά ημερών στην Αστυνομία.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνήγορός του, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, ο κατηγορούμενος σκοπεύει απολογούμενος να δώσει κάθε λεπτομέρεια και να εκθέσει στον ανακριτή κάθε στοιχείο της υπόθεσης, «στοιχεία που δεν τα έχει πει μέχρι στιγμής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωαννίδης έμεινε μόνος στην υπεράσπιση του 33χρονου συζυγοκτόνου, καθώς, όπως είπε, «ήταν επιλογή του εντολέα μου να φύγει ο δεύτερος συνήγορος», ο Βασίλης Σπύρου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμάται, η υπεράσπιση του 33χρονου με υπόμνημα που θα παραδώσει στον δικαστικό λειτουργό και όσα διά ζώσης υποστηρίξει ο κατηγορούμενος θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα δεδομένα της δικογραφίας, αποβλέποντας σε ενδεχόμενα οφέλη, όχι τόσο για τη σημερινή διαδικασία, αλλά για την επόμενη μέρα. Για την ημέρα που ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κ. Παπαϊωαννίδης σε δημόσιες δηλώσεις του τονίζει ότι δεν ήταν τίποτε από όσα έγιναν την επίμαχη νύχτα στο σπίτι στα Γλυκά Νερά προσχεδιασμένο από τον εντολέα του και αναφέρει πως «μιλάμε για μια ακραία κατάσταση εκείνη τη νύχτα».

Στην ομολογία που έδωσε στους αστυνομικούς, ύστερα από οκτώ ώρες εξέτασης, ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης αναφέρθηκε σε μία μεγάλη ένταση μεταξύ του ζευγαριού. Ο πιλότος είπε στους αστυνομικούς ότι το θύμα έκανε βίαιη κίνηση απέναντι στο μωρό και περιγράφει μια ιδιαίτερα φορτισμένη κατάσταση ανάμεσά τους, που οδήγησε σε ένα ατύχημα.

Ωστόσο, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Τα στοιχεία της υπόθεσης καταλήγουν ότι η 20χρονη κοιμόταν λίγα λεπτά πριν εκπνεύσει, αγωνιζόμενη να πάρει ανάσα πάνω από το μαξιλάρι καθώς την πίεζε στο κεφάλι ο 33χρονος. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος σε δεύτερη ομολογία στους αστυνομικούς παραδέχθηκε ότι η 20χρονη κοιμόταν λίγα λεπτά πριν τη θανατώσει. Φαίνεται επίσης να είχε κάνει «προπαρασκευαστικές πράξεις», όπως η «εξουδετέρωση» των καμερών ασφαλείας.

Οι συνήγοροι του 33χρονου γνωρίζουν ότι η κατηγορία που αποδίδεται στον 33χρονο καθ’ ομολογίαν δολοφόνο, εάν στο δικαστήριο δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, φέρνει τον κατηγορούμενο αντιμέτωπο και με ισόβια, με εκτιτέα τα 16 χρόνια. Αντίθετα, η εκδοχή της ειδικής συνθήκης, της διένεξης που κατέληξε σε ανθρωποκτονία λόγω συναισθηματικής φόρτισης, τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη, με ανώτατο όριο τα 15 χρόνια, και κατά πολύ μικρότερο με ελαφρυντικό.

Ετσι, θεωρούν κομβικής σημασίας για το επόμενο στάδιο αυτά που θα πει σήμερα ο πιλότος ενώπιον του Ανακριτή. Η διαδικασία αναμένεται να είναι πολύωρη και οι ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού θα είναι δεκάδες.

Η υπεράσπιση του πιλότου αποσκοπεί παράλληλα να αμβλύνει την εκτίμηση των δικαστικών αρχών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, κρίνοντας όχι μόνο ότι έχει οικονομική και τεχνική δυνατότητα να διαφύγει, αλλά και ότι οι πράξεις του δηλώνουν άνθρωπο «που δεν έχει αναστολές».

Οι πράξεις μετά το έγκλημα, από τα αμέσως επόμενα λεπτά μέχρι και τη σύλληψη του, είναι το επόμενο θέμα που θα επιχειρήσει η υπεράσπιση να εξηγήσει στις δικαστικές αρχές, ισχυριζόμενη ότι η στόχευση ήταν να φροντίζει το παιδί.

Σύμφωνα με τον πιλότο, η όλη σκηνοθεσία αφορούσε το κοριτσάκι και την προσπάθειά του να μη στερηθεί και τον πατέρα.

Ο κατηγορούμενος επιθυμεί το παιδί να παραμείνει αποκλειστικά με συγγενικά πρόσωπα και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συνεννόηση των δύο οικογενειών για το θέμα της επιμέλειας με την Εισαγγελία Ανηλίκων, ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για το κοριτσάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, όπως δικαιούται, θα ζητήσει να βλέπει το παιδί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...