283
Πολλοί ταξιδιώτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και διανυκτέρευσαν στην αίθουσα αναμονής... | REUTERS/Toby Melville

Η Βρετανία ξυπνά από τον εφιάλτη του Γκάτγουικ – τι γίνεται με τα drones;

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 12:39
Πολλοί ταξιδιώτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και διανυκτέρευσαν στην αίθουσα αναμονής...
|REUTERS/Toby Melville

Η Βρετανία ξυπνά από τον εφιάλτη του Γκάτγουικ – τι γίνεται με τα drones;

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 12:39

Συνέβη τη χειρότερη στιγμή: ενώ εκατομμύρια τουρίστες ταξιδεύουν για τα Χριστούγεννα, από και προς το Λονδίνο, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις γιορτές.

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ –το δεύτερο μεγαλύτερο στη βρετανική πρωτεύουσα–, παρέλυσε από το βράδυ της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones).

Περισσότεροι από 350.000 ταξιδιώτες βρέθηκαν καθηλωμένοι στο έδαφος και οι σκηνές στο αεροδρόμιο ήταν αυτές ενός χριστουγεννιάτικου εφιάλτη.

Ισως πιο εύγλωττα το έθεσε η λαϊκή εφημερίδα Daily Mail: «Πώς αυτή η κηλίδα στον ουρανό μπόρεσε να καταστρέψει τα Χριστούγεννα για 350.000 ανθρώπους;»

Το χάος ήταν απερίγραπτο και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το πρωί της Παρασκευής, περισσότερες από 33 ώρες μετά το συμβάν το αεροδρόμιο δεν μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι το Γκάτγουικ ξανανοίγει για έναν «περιορισμένο αριθμό» πτήσεων.

«Ο διάδρομος αποπροσγειώσεων του Γκάτγουικ μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί και ένας περιορισμένος αριθμός αεροπλάνων προβλέπεται να απογειωθεί και να προσγειωθεί», ανακοίνωσαν στο Twitter οι αρχές του αεροδρομίου, καλώντας τους επιβάτες να επαληθεύσουν την πραγματοποίηση των πτήσεών τους επικοινωνώντας με την αεροπορική τους εταιρεία προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Μπορούν τα drones να κάνουν τέτοια ζημιά; Και αν μπορούν στο Γκάτγουικ δεν θα μπορούν και αλλού; Υποτίθεται ότι τα drones έχουν ένα λογισμικό που αποτρέπει την πλοήγησή τους κοντά σε αεροδρόμια, όμως ο δράστης φαίνεται ότι το έσπασε και ήθελε να κάνει επίδειξη στις βρετανικές διωκτικές αρχές.

Μέχρι και την Παρασκευή ούτε η Σκότλαντ Γιαρντ ούτε η RAF είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον ένοχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...