328
Η στιγμή της απογείωσης του Boeing «Cosmic Girl», που μετέφερε τον πύραυλο με τους δορυφόρους | REUTERS/Henry Nicholls

Η Βρετανία απέτυχε να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατακτά το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 21:01
Η στιγμή της απογείωσης του Boeing «Cosmic Girl», που μετέφερε τον πύραυλο με τους δορυφόρους
|REUTERS/Henry Nicholls

Η Βρετανία απέτυχε να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατακτά το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 21:01

Η Βρετανία έχει αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό να γίνει μια ισχυρή διαστημική δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει διαφόρων ειδών προγράμματα, ένα εκ των οποίων είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων στο έδαφός της, από τις οποίες θα πραγματοποιούνται εκτοξεύσεις διαστημικών σκαφών και πυραύλων μεταφοράς διαστημικών φορτίων.

H Virgin, ο αεροπορικός κολοσσός του Ρίτσαρντ Μπράνσον, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα του Διαστήματος και έχει ιδρύσει ή επενδύσει διάφορες εταιρείες, όπως η Virgin Galactic και η Virgin Orbit.

Η Virgin Orbit προετοίμαζε την εκτόξευση ενός πυραύλου μεταφοράς που θα μετέφερε στο Διάστημα δορυφόρους. Ο πύραυλος, με την ονομασία LauncherOne, θα τοποθετούνταν στο κάτω μέρος της πτέρυγας ενός τροποποιημένου Boeing 747 και θα μετέφερε εννέα μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Η απογείωση του σκάφους «Cosmic Girl» πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από την παράκτια πόλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας Νιουκουέι. Στόχος του, να απελευθερώσει τον πύραυλο πάνω από ένα προεπιλεγμένο σημείο του Ατλαντικού Ωκεανού, ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι του προς το Διάστημα.

Ο πύραυλος LauncherOne, που απέτυχε να βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα, καταλήγοντας στη θάλασσα (REUTERS/Henry Nicholls)

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, o πύραυλος πυροδοτήθηκε μεν, αλλά απέτυχε να βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα, καταλήγοντας, μαζί με το φορτίο του, στη θάλασσα.

«Φαίνεται ότι υπήρξε μια ανωμαλία που εμπόδισε την επίτευξη του ύψους τροχιάς. Αξιολογούμε τις πληροφορίες», ανέφερε η Virgin, η οποία είχε αρχικά αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα ένα μήνυμα για την επιτυχή εκτόξευση του πυραύλου και την εξέλιξη της αποστολής, το οποίο στη συνέχεια απέσυρε.

Η αποτυχία αυτή έρχεται να προστεθεί στην προ ολίγων εβδομάδων αποτυχία της εκτόξευσης ενός ιταλικού πυραύλου Vega-C από το κοσμοδρόμιο της γαλλικής Γουιάνας, συμβάντα που φρενάρει τις βλέψεις της Ευρώπης να αποκτήσει δική της, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, βιομηχανία εκτόξευσης εμπορικών και τουριστικών διαστημικών σκαφών και πυραύλων.

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία ηγείται στην παραγωγή δορυφόρων εκτός των ΗΠΑ, με 47.000 ανθρώπους να εργάζονται στη διαστημική βιομηχανία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...