570
Ο Κώστας Φωτάκης (αριστερά) και ο Χρίστος Δήμας | CreativeProtagon

Η βραχνή ωδή του Nature υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Αυγούστου 2019, 10:00
Ο Κώστας Φωτάκης (αριστερά) και ο Χρίστος Δήμας
|CreativeProtagon

Η βραχνή ωδή του Nature υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Αυγούστου 2019, 10:00

Μετά τους New York Times και την άποψη κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, τώρα μία από τις πιο σοβαρές επιστημονικές επιθεωρήσεις, το Nature, κάνει… πολιτική και υποστηρίζει στο κύριο άρθρο του ότι οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα πρέπει να εφαρμοστούν.

«Στις 8 Ιουλίου, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες φυσικούς, ο Κώστας Φωτάκης, καθάρισε το γραφείο του στο υπουργείο Παιδείας, όπου είχε τεθεί επικεφαλής της έρευνας, και ετοιμάστηκε να επιστρέψει στα ερευνητικά του καθήκοντα στην Κρήτη. Μπορεί να είναι περήφανος για όσα κατάφερε στα τεσσεράμισι χρόνια που εργάστηκε στο Δημόσιο» αναφέρει το Nature, κρίνοντας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας.

Λίγο παρακάτω, όμως, το ίδιο άρθρο γράφει ότι ήταν «πολύ μικρό το χρονικό διάστημα» (των τεσσεράμισι ετών) για τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έκανε ο κ. Φωτάκης.

To editorial του Nature

Οπως αναφέρει η επιθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα σε επίπεδο ρεκόρ 1,13% του ΑΕΠ και ίδρυσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, βάσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη – και για να το επιτύχει αυτό «θα πρέπει να μεταφέρει την έρευνα και την τεχνολογία από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης».

Αρα καλώς τα είχαν τακτοποιήσει ο Φωτάκης και ο Τσίπρας τα θέματα της έρευνας να ανήκουν στο Παιδείας, ή τελικά πρέπει να περάσουν σε άλλο υπουργείο; Καμία άκρη δεν βγαίνει, κανένα συμπέρασμα.

Ο καινούργιος υφυπουργός στη θέση του κ. Φωτάκη, σχολιάζει το Nature, «ο 39χρονος Χρίστος Δήμας, είναι πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας. Οι ερευνητές έχουν δίκιο να ανησυχούν».

Ωστόσο, λίγο παρακάτω ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι ο Δήμας ήταν ξεκάθαρος ότι όχι απλώς δεν θα διαλύσει το υφιστάμενο ερευνητικό σύστημα, αλλά θα το βελτιώσει και θα το διευρύνει. Να ανησυχούν ή να μην ανησυχούν τελικά οι επιστήμονες;

Είναι άξιο απορίας πάντως πώς το Nature επέτρεψε να δημοσιευτεί ένα κείμενο που δεν λέει τίποτα, δεν καταλήγει πουθενά, και το μόνο που κάνει είναι να πλέκει το εγκώμιο του κ. Φωτάκη.

Συμπτώσεις

Βέβαια, δεν μπορεί  να είναι τυχαίο ότι ο κ. Φωτάκης στην αρχή της θητείας του είχε δώσει συνέντευξη στη συνάδελφό του, φυσικό Μαρία Μαραγκού, η οποία είναι μία από τις αρχισυντάκτριες του Nature στα γραφεία του Λονδίνου.

Ούτε επίσης μπορεί να είναι τυχαίο το προσωπικό ύφος με το οποίο κάνει την εισαγωγή του το editorial του Nature. Περιγράφει τη σκηνή σαν να είναι μπροστά του και τον βλέπει να μαζεύει τα πράγματα από το γραφείο του ή σαν να έχει μιλήσει με τον ίδιο.

Προσωπικά είχα ζητήσει τέσσερις φορές συνέντευξη από το γραφείο του κ. Φωτάκη, από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, και δεν έλαβα ποτέ απάντηση.

Τα μόνα δημοσιεύματα που είχα δει να απασχολούν τον Τύπο ήταν για την υποτροφία των 27.000 ευρώ που έλαβε ο γιος του από τον φορέα που ίδρυσε ο ίδιος και η άρνησή του για συμμετοχή της Ελλάδας στην κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών του CERN με την επωνυμία «South Eastern Europe», προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

Και οι μόνες συνεντεύξεις του που έχω διαβάσει είναι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην «Αυγή». Πολλές τελικά οι συμπτώσεις για έναν άνθρωπο που έχει κάνει τόσο σπουδαία πράγματα στην πολιτική, στην έρευνα και στη χώρα, σύμφωνα με το Nature.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...