777
Ο Ακπόμ απογοητευμένος... | IntimeSports

Η βραδιά που ο ΠΑΟΚ έχασε το πορτοφόλι του Ιβάν

Sportscaster Sportscaster 30 Αυγούστου 2019, 15:10
Ο Ακπόμ απογοητευμένος...
|IntimeSports

Η βραδιά που ο ΠΑΟΚ έχασε το πορτοφόλι του Ιβάν

Sportscaster Sportscaster 30 Αυγούστου 2019, 15:10

Οταν, πριν από τέσσερις μήνες, ο ΠΑΟΚ γιόρταζε την κατάκτηση του τίτλου που πρόσμενε επί τρεισήμισι δεκαετίες, στον ουρανό της Τούμπας δεν υπήρχε ούτε ένα τόσο δα συννεφάκι. Είχε τερματίσει αήττητος στο πρωτάθλημα, διέθετε το πληρέστερο ρόστερ της ιστορίας του, σχεδίαζε το νέο του γήπεδο και ονειρευόταν τα «αστέρια» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τρεις εβδομάδες αργότερα κέρδισε και το Κύπελλο. Το πρώτο του «νταμπλ» θα ήταν η απαρχή της δυναστείας του στην Ελλάδα και η βάση για την εκτόξευσή του στην Ευρώπη. Ο Ιβάν Σαββίδης θα άνοιγε προθύμως το πορτοφόλι του, για να δει τον «Δικέφαλο» να πετά ακόμη πιο ψηλά.

Μια άτυχη κλήρωση (με τον Αγιαξ) και ένας κακός διαιτητής (στη ρεβάνς του Αμστερνταμ), του στέρησαν τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλη ζημιά, όμως όχι ανεπανόρθωτη. Εάν δεν έχει χρήματα η ΠΑΕ, έχει ο Ιβάν. Κανείς δεν ανησύχησε, επειδή κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε: ότι θα ερχόταν η μέρα, που ο μεγαλομέτοχος δεν θα μπορούσε να ενισχύσει τον ΠΑΟΚ από την τσέπη του.

Αυτή η μέρα ήρθε χθες (Πέμπτη). Ο «σοκαριστικός» αποκλεισμός από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, μια ομάδα που δεν θα έβγαινε ούτε πέμπτη στο δικό μας πρωτάθλημα, βάζει τον ΠΑΟΚ στο στόχαστρο του Financial Fair Play. Τα πράγματα ήταν οριακά και πριν από την αναμέτρηση με τους Σλοβάκους, όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο Σαββίδης, μιλώντας στον σύνδεσμο οπαδών Κέρκυρας. Πόσω μάλλον τώρα, που ο «Δικέφαλος» έμεινε εκτός ομίλων (και) στο Γιουρόπα Λιγκ.

Γιαννούλης και Πασχολάκης δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε

Οι εισπράξεις του από την εφετινή ευρωπαϊκή του πορεία θα είναι μόλις 780.000 ευρώ. Ηταν πολύ χαμηλά και στις δύο προηγούμενες σεζόν. Τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν έχει πια, ώστε να προσθέσει αυτό το ποσό στα εγγυημένα έσοδα. Ούτε μπορεί να λογαριάσει στον προϋπολογισμό του τα προσδοκώμενα κέρδη από το PAOK TV, επειδή είναι αόριστα. Η UEFA δέχεται μόνο βεβαιότητες, όχι αυθαίρετες εκτιμήσεις. Κι άλλα λεφτά -μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου- ο Σαββίδης δεν επιτρέπεται να επενδύσει στην ΠΑΕ, μετά τα (περίπου) 30 εκατομμύρια ευρώ που έχει συνεισφέρει με αυτόν τον τρόπο την τελευταία τριετία.

Εάν περνούσε τη Σλόβαν και έφτανε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό που, κυρίως, τον «έκαιγε» ήταν να εξασφαλίσει τα εγγυημένα έσοδα, τα οποία θα ανέρχονταν σε πέντε εκατομμύρια. Θα τον βοηθούσαν να εμφανίσει στην UEFA μικρότερες ζημιές, να δικαιολογήσει τις μεταγραφές που έχει, ήδη, κάνει (από πέρυσι), και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Ενας αριστερός μπακ, ένας κεντρικός χαφ και ένας επιθετικός, περίμεναν την πρόκριση επί της Σλόβαν για να έρθουν στην Τούμπα. Τώρα, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να «ψωνίσει» φθηνότερα, αλλά και να πουλήσει κάποιους από τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές του. Την ώρα που ο κυριότερος εγχώριος ανταγωνιστής του, ο Ολυμπιακός, αγοράζει τον έναν παίκτη μετά τον άλλον.

Ο Αμπέλ Φερέιρα παρηγορεί τους παίκτες του

Το χθεσινό «κάζο» ο ΠΑΟΚ θα το βρει μπροστά του, τα επόμενα χρόνια, και στις κληρώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης. Στις δύο προηγούμενες αποτυχημένες ευρωπαϊκές του πορείες ήρθε να προστεθεί άλλη μια, ακόμη μεγαλύτερη. Σήμερα βρίσκεται στην 65η θέση της κατάταξης της UEFA – πολύ χαμηλά για την αξία του ρόστερ του. Με τον αποκλεισμό του από τη Σλόβαν χάνει (τουλάχιστον) πέντε θέσεις στην ειδική βαθμολογία, που θα καθορίσει σε ποιο γκρουπ δυναμικότητας θα τοποθετηθεί το προσεχές καλοκαίρι.

Κάτι δεν πάει καλά στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν της έβαζες γκολ ούτε… με αίτηση, δέχτηκε εννέα σε πέντε ματς. Σε όλα τα ματς. Ακόμη και από τον Παναιτωλικό. Τα πέντε από αυτά, στην Τούμπα. Ο τερματοφύλακας Πασχαλάκης, που πέρυσι «πετούσε», πάσχει από έλλειψη συγκέντρωσης – κάνει τουλάχιστον μια «γκάφα» σε κάθε ματς. Οι παίκτες του «Δικέφαλου» χάνουν σχεδόν όλες τις εναέριες μονομαχίες. Σε 18 κόρνερ που κέρδισαν από τη Σλόβαν, δεν κατόρθωσαν να πετύχουν ούτε ένα τέρμα. Κάποτε, οι στατικές φάσεις ήταν το δυνατό τους σημείο. Μα, πάνω απ’ όλα, η ομάδα δεν έχει διάθεση, ιδέες, ταχύτητα, ρυθμό, αυτοματισμούς.

Στα τέσσερα ημίχρονα της αναμέτρησής του με τους Σλοβάκους, ο ΠΑΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μόνο σε ένα. Σου δίνει την εντύπωση ότι ζει στη μακαριότητα του «νταμπλ», την οποία κατάφερε να διαταράξει μόνον η μεγάλη πρόκληση του Αγιαξ. Ο «Δικέφαλος» μοιάζει χορτασμένος από τις θριαμβευτικές μέρες της περασμένης Ανοιξης, άδειος από κίνητρο και φιλοδοξία.

Ηταν μια παταγώδης αποτυχία, α λα Εστερσουντ, χωρίς κανένα ελαφρυντικό αυτή τη φορά. Στερεί από τον ΠΑΟΚ τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, που δημιουργούν νέες γενιές οπαδών, δυσκολεύει το πρωτοποριακό του εγχείρημα με το PAOK TV, και τραυματίζει το πρεστίζ του. Ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός θα παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, ούτε στο Γιουρόπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...