407
Οι διατάξεις θα εφαρμοσούν από τις επόμενες εκλογές, αν κάθε άρθρο εγκριθεί με τουλάχιστον 200 «ναι» | Nick Paleologos / SOOC

Η Βουλή αποφασίζει για την ψήφο των αποδήμων – θα πάμε σε ιστορικό ρεκόρ;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 09:12
Οι διατάξεις θα εφαρμοσούν από τις επόμενες εκλογές, αν κάθε άρθρο εγκριθεί με τουλάχιστον 200 «ναι»
|Nick Paleologos / SOOC

Η Βουλή αποφασίζει για την ψήφο των αποδήμων – θα πάμε σε ιστορικό ρεκόρ;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 09:12

Το ερώτημα αν καταφέρει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να καταγραφεί σαν αυτό που θα εξασφαλίσει ιστορικό ρεκόρ θετικών ψήφων θα απαντηθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να συμμετάσχουν και πολιτικοί αρχηγοί, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει τον λόγο το απόγευμα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των κομμάτων, κατά την επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή καταγράφηκε σύγκλιση απόψεων στις βασικές διατάξεις από όλες τις παρατάξεις, εκτός από το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εμφανιστεί θετικός για μέρος από τις διατάξεις και τις διορθώσεις και δήλωνε «πιο κοντά στο ”ναι”».

Αυτό σημαίνει ότι οι θετικές ψήφοι μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 291. Μέχρι σήμερα, το νομοσχέδιο με την ευρύτερη συναίνεση ήταν ο νόμος Διαμαντοπούλου για την ανώτατη παιδεία με 255 ψήφους.

Για την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τους απόδημους απαιτείται και αυξημένη πλειοψηφία επί της αρχής αλλά και η έγκριση κάθε άρθρου με τουλάχιστον 200 «ναι».

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 υποψηφίους από την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να  λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για  την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του  Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχε αναφέρει ότι περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο καταγωγής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...