371
Τουρίστες στην Βενετία γεμίζουν τα μπουκάλια τους και πίνουν δωρεάν δροσερό νερό από δημόσιες βρύσες | Shuttestock

Η Βενετία προτρέπει τους τουρίστες να πίνουν νερό από σιντριβάνια!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 18:59
Τουρίστες στην Βενετία γεμίζουν τα μπουκάλια τους και πίνουν δωρεάν δροσερό νερό από δημόσιες βρύσες
|Shuttestock

Η Βενετία προτρέπει τους τουρίστες να πίνουν νερό από σιντριβάνια!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 18:59

Υπάρχει ένα πράγμα το οποίο δεν θα στερηθεί ποτέ η Βενετία, το νερό. Τώρα, οι δημοτική αρχή της πόλης, για λόγους περιβαλλοντολογικούς, προτρέπουν τους τουρίστες να σταματήσουν να αγοράζουν εμφιαλωμένο αλλά να γεμίζουν τα μπουκάλια ή τα παγούρια τους από τα σιντριβάνια και τις κρήνες της πόλης.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, όπως γράφει ο Guardian, είναι να μειωθεί ο όγκος των εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον και να επιτείνεται το ήδη οξύ πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ιταλία.

Από τη Δευτέρα, μάλιστα, συνεργεία του δήμου θα ανοίξουν περίπτερα σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, από τα οποία θα μοιράζουν άδεια μπουκάλια στους επισκέπτες για να τα γεμίζουν με νερό από τα σιντριβάνια. Η έναρξη της καμπάνιας συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ετικέτα των μπουκαλιών θα περιλαμβάνεται και πλήρης χημική ανάλυση της σύστασης του νερού του δημοσίου δικτύου ύδρευσης της Βενετίας, καθώς και η επιγραφή «Μην το πετάξεις, χρησιμοποίησέ το ξανά».

Επιπλέον, θα μοιράζεται και ένας χάρτης με τα 122 σιντριβάνια της πόλης που τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό, το οποίο οι Αρχές περιγράφουν ως «απολύτως ασφαλές».

Η αρχική πρωτοβουλία για το όλο εγχείρημα ανήκει στην Καθολική Εκκλησία. Η τοπική αρχιεπισκοπή απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες από τον περασμένο Φεβρουάριο να περιορίσουν τη χρήση μεταλλικού νερού, προκειμένου «να προστατεύσουν τον πλανήτη που κινδυνεύει από τη μόλυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιταλοί κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, ακόμη και σε πόλεις όπως η Βενετία που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα λειψυδρίας και φυσικά το νερό είναι πόσιμο.

Κατά μέσον όρο, ο κάθε πολίτης πίνει περίπου 246 λίτρα εμφιαλωμένο νερό τον χρόνο, πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη κατανάλωση σε θερμότερες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Μεξικό.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι Αρχές ελπίζουν ότι η έκκλησή τους για περιορισμό της αγοράς μπουκαλιών θα βρει ανταπόκριση όχι μόνο από τους 19 εκατομμύρια επισκέπτες που συρρέουν κάθε χρόνο στις πιάτσες και τα κανάλια της Γαληνοτάτης, αλλά και από τους ντόπιους.

Πέραν της εξοικονόμησης στο πλαστικό, το νερό της βρύσης είναι και πολύ πιο οικονομικό, καθώς στοιχίζει μόλις 9 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας της Ιταλίας, η διαφορά της τιμής θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...