610
|

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 26 Οκτωβρίου 2021, 14:03

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 26 Οκτωβρίου 2021, 14:03

Σε ένα απλό υπόγειο, στην Κηφισιά, ξεκίνησαν όλα. Ενα υπόγειο-λύση για τις μουσικές πρόβες. Με τον μαέστρο και συνθέτη Κώστα Ηλιάδη στο πόντιουμ. Και, στην αρχική εκδοχή, τις δύο εκκολαπτόμενες μουσικούς κόρες του. Βιολίστρια η μία, βιολοντσελίστρια η άλλη.

Κάτι οι γείτονες. Κάτι οι μαθητές του πάτερ φαμίλια, που δεν ήθελαν να ενοχλούν με τις πρόβες τούς δικούς τους. Κάπως έτσι στήθηκε ένα ιδιότυπο «κρυφό μουσικό σχολειό», που επισημοποιήθηκε το 2010. Και μεγάλωσε και αυγάτισε και πλήθυνε. Και έπαιξε σε αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως Underground Youth Orchestra.

Τόσα χρόνια μετά η UYO, πάντα υπό τον Κώστα Ηλιάδη, έφτασε να «στεγάζεται» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, να γίνεται κάθε τόσο «πρεσβευτής» της ελληνικής μουσικής δραστηριότητας, ακόμη και να μετακαλεί καλλιτέχνες από το εξωτερικό για να συμπράξει. Εχοντας πάντα την «καταγωγή» της, εκείνο το υπόγειο στην Κηφισιά, ως ρίζα και αφετηρία, στο ίδιο της το όνομα: Underground. Το υπόγειο όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε  η UYO.

Μεγάλη της στιγμή, το καλοκαίρι του 2019, π.κ. (προ καραντίνας), όταν εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα σε ένα μουσικό πρόγραμμα με άξονα την Ελλάδα (τότε, τιμώμενη χώρα) στο γερμανικό και πολυχειροκροτημένο φεστιβάλ κλασικής μουσικής Young Euro Classic, στο Βερολίνο. Με μουσικούς 18 έως 28 ετών. Ενα φεστιβάλ που εξελίχθηκε με sold out συναυλίες από τις 19 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2019, στο περίφημο Κοντσέρτχαουζ του Βερολίνου. Ένα φεστιβάλ που μέτρησε πάνω από 25.000 εισιτήρια.

Μάλιστα, εκεί συνέπραξε στη γέννηση μιας νέας νεανικής ορχήστρας, από τους 45 νέους έλληνες μουσικούς της και άλλους 45 νέους γερμανούς μουσικούς, από την Ορχήστρα Δωματίου Γιούλιους Στερν της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Ολοι μαζί χειροκροτήθηκαν ως η νεόκοπη «Ορχήστρα Ελλάδα-Γερμανία». Ή, Young Euro Classic Festivalorchester Griechenland – Deutschland.

Ο απόηχος του χειροκροτήματος και της προσπάθειας που ξεκίνησε σε ’κείνο το υπόγειο έμεινε. Η νεανική ορχήστρα βρήκε «στέγη». Πάτησε γερά στα πόδια της και, όπως την ήθελε ο διευθυντής της Κώστας Ηλιάδης, ανοίγεται σε νέα πεδία μουσικής δόξης.

Έτσι, τώρα η Underground Youth Orchestra επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022.

Πρώτα, συνεχίζοντας τον κύκλο συναυλιών «UYO EuroConcerts» με μετακλήσεις από το εξωτερικό, θα συμπράξει με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι αρχιμουσικοί Garrett Keast, Justus Frantz, Αναστάσιος Συμεωνίδης και Μιχάλης Οικονόμου, ο βιολονίστας Wolfgang Schröder, η σοπράνο Marisol Montalvo, ο τσελίστας Johannes Przygodda, το τρίο Clara Haskil. Κορυφαία στιγμή αναμένεται η συνεργασία με τον περίφημο μαέστρο Christoph Eschenbach.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων της UYO, θα δοθούν masterclasses από τους βιολονίστες Olga Holdroff, Wolfgang Schröder και τον τσελίστα Martin Smith. Ενώ θα υπάρξουν συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UDK), το Julius Stern Institute και την Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα του Mannheim. Όπως και ηχογραφήσεις για το εικαστικό έργο «The Cargo Project» και μουσική για το Εθνικό Θέατρο.

Για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, η Ορχήστρα έχει αναλάβει την οργάνωση και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (7/11 και 5/12/2021, 9/01 και 23/01/2022).

Και για την ιστορία, η Underground Youth Orchestra τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και κοινωφελή ιδρύματα του εξωτερικού. Μετά την ανακήρυξη της ορχήστρας ως Greek Ambassador από τον ΕΟΤ στην καμπάνια του το 2020, τελεί και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Info

Το πλήρες πρόγραμμα της Underground Youth Orchestra:

5-6/11/2021|Μέγαρο Μουσικής. Masterclass με την Olga Holdroff, βιολί
29/11/2021| Μέγαρο Μουσικής. Ο Μιχάλης Οικονόμου διευθύνει την UYO Σολίστ: Wolfgang  Schroeder, βιολί
30/11 & 1/12/21 | Μέγαρο Μουσικής. Masterclasses Wolfgang Schroeder, βιολί Martin Smith, βιολοντσέλο
22/01/2022 | Μέγαρο Μουσικής. Ο Garrett Keast διευθύνει την UYO. Σολίστ: Μαρίνα Ηλιάδου, βιολί – Ματέο Σεστάνι, τσέλο – Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, πιάνο
12/03/2022 | Μέγαρο Μουσικής Συναυλία με τη σοπράνο Marisol Montalvo. Διεύθυνση Κώστας Ηλιάδης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...