307
Τα ψηφοδέλτια μετρήθηκαν εκ νέου στο χέρι | REUTERS/Brandon Bell

Η Τζόρτζια «μίλησε»: Νικητής ο Μπάιντεν και στην ανακαταμέτρηση

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 13:38
Τα ψηφοδέλτια μετρήθηκαν εκ νέου στο χέρι
|REUTERS/Brandon Bell

Η Τζόρτζια «μίλησε»: Νικητής ο Μπάιντεν και στην ανακαταμέτρηση

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 13:38

Μία από τις πολιτείες που σε αυτήν την αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ είχε κομβικό ρόλο για την ανάδειξη του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου έβαλε τέλος και επισήμως στα όνειρα ανατροπής του αποτελέσματος δια της ανακαταμέτρησης τα οποία έκαναν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, υπουργός Εσωτερικών στην πολιτεία της Τζόρτζια, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακαταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων επιβεβαίωσε τη νίκη -έστω με οριακή διαφορά- του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν.

Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει διότι, με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων από τον ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τελική διαφορά: μόλις 12.284 ψήφοι.

Βρέθηκαν, όπως σημειώνει το BBC, 6.000 ψηφοδέλτια που δεν είχαν καταμετρηθεί. Αυτό αποδόθηκε σε ανθρώπινο λάθος και όχι σε νοθεία. Με την ενσωμάτωσή τους μείωσαν ελάχιστα το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν, σε επίπεδο χώρας, προηγείται κατά 5,9 εκατ. ψήφους. Εχει 306 εκλέκτορες, έναντι 232 του Τραμπ, οι οποίοι τού εξασφαλίζουν άνετη επικράτηση στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων που θα εκλέξει και τυπικά τον νέο πρόεδρο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Ράφενσπεργκερ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» πως οι Αρχές της πολιτείας θα επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ανακαταμέτρηση έδειξε πως το αποτέλεσμα «είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό που είχαμε όταν ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα τη βραδιά των εκλογών», τόνισε ο Ράφενσπεργκερ, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WSB.

Είναι η πρώτη φορά που οι Δημοκρατικοί κερδίζουν την πολιτεία από το 1992, όταν είχε επικρατήσει εκεί ο Μπιλ Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν τρεις εβδομάδες από τις εκλογές αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα, ενώ έχει εμπλακεί, μέσω της νομικής του ομάδας, σε μια αδιέξοδη προσπάθεια να αμφισβητήσει δικαστικά την κρίση του αμερικανικού λαού. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει τίποτα το ουσιαστικό, αλλά δεν έχει παρουσιάσει και καμιά απόδειξη για τους ισχυρισμούς, ενώ σημαίνοντες Ρεπουμπλικανοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον έχουν καλέσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...