1051
|

Η Τράπεζα Πειραιώς έτοιμη να υποδεχθεί επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 16:28

Η Τράπεζα Πειραιώς έτοιμη να υποδεχθεί επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 16:28

Την ετοιμότητα της Τράπεζας Πειραιώς να σταθεί ξανά αρωγός σε κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 πελατών της, με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι η έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων να δίνεται εντός 30 ημερών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επένδυσης, και στο ίδιο διάστημα, να πραγματοποιείται η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας από τους συμβούλους, ώστε από την υποβολή της αίτησης έως την εκταμίευση να μεσολαβούν λίγες εβδομάδες.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και θα εντείνει τις επόμενες ημέρες την ενημέρωση μέσα από συναντήσεις και σε συνεργασία με δημόσιους και εμπορικούς φορείς, με στόχο να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να επιλέξει ποια ή ποιες από τις δράσεις είναι κατάλληλες.

Στην τελευταία ενημερωτική εκδήλωση, ο κ. Μεγάλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς συζήτησαν με εκπροσώπους φορέων για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν πελάτες της Τράπεζας από όλους τους κλάδους της οικονομίας, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Ευχαριστώντας την Τράπεζα για την πρωτοβουλία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις -πρωτίστως οι μικρές και οι μεσαίες, που είναι πιο διστακτικές στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων- για τις δυνατότητες που ανοίγονται, μέσα στους επόμενους μήνες, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ιδίως τώρα που μπαίνουμε σε μία περίοδο κάποιας αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων.

«Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις έμαθαν πολλά, τόσο από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όσο και από τις απαντήσεις που δώσαμε οι συμμετέχοντες ομιλητές στις ερωτήσεις που τέθηκαν. Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω, έχει να κάνει με το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο οι επιχειρήσεις. Περιλαμβάνω εδώ και όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν σήμερα ή μπορούν να αποκτήσουν πιστοληπτική ικανότητα στα αμέσως επόμενα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που μας δίνεται μοναδική ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα τού αύριο, καθώς η χώρα διαθέτει σχέδιο, το «Ελλάδα 2.0», οι πόροι για τη χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το τραπεζικό σύστημα, έχοντας κατά μεγάλο βαθμό ξεπεράσει τα συστημικά προβλήματα του παρελθόντος, είναι σε θέση να υποστηρίξει παραγωγικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας ανταπεξέλθει στη διπλή δοκιμασία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, όχι μόνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις, αλλά είναι και πιο ισχυρός».

Στην Τράπεζα Πειραιώς, υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, «έχουμε δεσμευθεί ότι θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα προσφέροντας χρηματοδότηση, καθοδήγηση και τεχνογνωσία σε κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Και όπως σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις των περασμένων ετών, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει «παρών» και θα σταθεί ως πρωταγωνιστικός αρωγός και ουσιαστικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια κάθε επιχείρησης και κάθε επιχειρηματία για μια ανάπτυξη που στηρίζει κάθε Αύριο».

Στην ενότητα με θέμα «Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας», ο πρόεδρος του ΔΣ τής Quest Συμμετοχών και BriQ Properties Θεόδωρος Φέσσας, εκτίμησε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς, μετά από την επενδυτική πενία των τελευταίων δέκα ετών, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανανέωση εξοπλισμού, σε εκσυγχρονισμό των υποδομών και των λειτουργιών τους, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους.

Στην ίδια ενότητα, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Θάνος Βλαχόπουλος, Ηead of Large Corporate & Wholesale Products, ανέφερε ότι η ελληνική βιομηχανία είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη μέρα, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδύσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο στην ενσωμάτωση των ωφελημάτων του Βιομηχανία 4.0. Οι στρατηγικές προτεραιότητες του προγράμματος, σε μεγάλο βαθμό εναρμονίζονται με τα κριτήρια του πλαισίου ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης). Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που τα εφαρμόζουν έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εκπόνηση επενδυτικών σχεδίων που θα καταστούν επιλέξιμα χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Σε συζήτηση με θέμα «Ο τουρισμός στη μετά Covid εποχή», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε ότι για τον ελληνικό τουρισμό, υπάρχουν τέσσερις βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες: τεχνολογία, ενέργεια, upskilling – reskilling, προσβασιμότητα. Για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, όπως και για την δημιουργία συνεργειών, χρειάζεται τραπεζική χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός από την χρηματοδότηση που παρέχει για το 50% του επενδυτικού σχεδίου του επιχειρηματία, ουσιαστικά κατευθύνει ολόκληρο το σύστημα να επενδύσει στην αειφόρο ανάπτυξη, σημείωσε με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Head of Commercial Banking,  Αντώνης Κατραούρας. Με σημαντικά κίνητρα, όπως το ιδιαίτερα χαμηλό τελικό επιτόκιο, σταθερό όλη τη διάρκεια του δανείου, την ένταξη της αγοράς γης στις επιλέξιμες δαπάνες, την αγορά έτοιμου κτιρίου με την αναβάθμισή του και τη δυνατότητα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα για το 30% του Επιχειρηματικού Σχεδίου για τη διευκόλυνση έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης, αποτελεί ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συζήτησαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Μπρατάκος, και ο ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλης Κουτεντάκης.

Oπως ανέφερε ο κ. Μπρατάκος, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει μια σειρά από ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, με πιο σημαντική τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και, παράλληλα, ευκαιρίες για συγχωνεύσεις και αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και για ενίσχυση της εξωστρέφειας και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως και τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο κ. Κουτεντάκης απαρίθμησε μερικά από σημαντικότερα πλεονεκτήματα της δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης για τις Μικρές Επιχειρήσεις: τη μεγάλη διάρκεια του Προγράμματος (έως το 2026) που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να υπαχθεί στο πρόγραμμα όταν είναι έτοιμη, το μεγάλο ύψος των συνολικών πόρων και τη δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης για μεγάλα ποσά, την ευρύτητα των επιλέξιμων δαπανών και τη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλου φάσματος δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, καθώς και τη μεγάλη διάρκεια του δανείου, έως 12 χρόνια, με χαμηλό, σταθερό επιτόκιο για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News