289
Ο φυλακισμένος από το τουρκικό κράτος σαν «τρομοκράτης» δικηγόρος Αϊτάκ Ουνζάλ απελευθερώθηκε λίγο προτού πεθάνει από απεργία πείνας 213 ημερών | Τwitter

Η Τουρκία πρόλαβε και απελευθέρωσε ετοιμοθάνατο απεργό πείνας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 19:04
Ο φυλακισμένος από το τουρκικό κράτος σαν «τρομοκράτης» δικηγόρος Αϊτάκ Ουνζάλ απελευθερώθηκε λίγο προτού πεθάνει από απεργία πείνας 213 ημερών
|Τwitter

Η Τουρκία πρόλαβε και απελευθέρωσε ετοιμοθάνατο απεργό πείνας

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 19:04

Οι διεθνείς πιέσεις έπαιξαν τον ρόλο τους, και η Τουρκία «επείσθη» ότι δεν πρέπει να υποστεί και δεύτερο ρεζιλίκι μέσα σε μία εβδομάδα. Οχι, δεν μιλάμε για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για τις καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών κ.λπ., αλλά για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επικράτεια της γειτονικής χώρας.

Της Τουρκίας παρά λίγο να της μείνει στα χέρια και δεύτερος δικηγόρος μέσα σε λίγες ημέρες, φυλακισμένος και αυτός και απεργός πείνας, όπως ήταν και η Εμπρού Τιμτίκ που απεβίωσε. Ο δεύτερος δικηγόρος, που προς το παρόν τη γλίτωσε στο παρά πέντε, ήταν καταδικασμένος και αυτός σαν τρομοκράτης…

Ο φερετζές για την τουρκική Δικαιοσύνη βρέθηκε, και έκρυψε το πρόσωπό της πίσω από το πρόσχημα των «λόγων υγείας»: έτσι το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο διέταξε την άμεση απελευθέρωση του Αϊτάκ Ουνζάλ, υπερασπιστή των πολιτικών δικαιωμάτων, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση για συμμετοχή, και αυτός, σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο 32 ετών Ουνζάλ κράτησε τον εαυτό του μακριά από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής για 213 ημέρες, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για το άδικο της καταδίκης του.

Διαδήλωση δικηγόρων στην Πόλη στις 28 Αυγούστου, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Τιμτίκ (REUTERS/Umit Bektas/File Photo)

Η γυναίκα του, όπως σημειώνει η Repubblica, είπε ότι ο άντρας της έχει μείνει πετσί και κόκαλο και ότι κρατούνταν σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου χωρίς εξαερισμό.

Τον Ιούλιο και ο Ουνζάλ, όπως και η μακαρίτισσα Τιμτίκ, είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, υπό κράτηση φυσικά.

Ετσι προς το παρόν αποφεύχθηκε για το καθεστώς Ερντογάν ένα δεύτερο πανομοιότυπο με της Τιμτίκ «ατυχές περιστατικό».

Αν ο Ουνζάλ πέθαινε φυλακισμένος, είναι βέβαιο ότι θα είχε ξεσηκωθεί καινούργιο κύμα διαμαρτυριών για το είδος της δημοκρατίας που ευδοκιμεί στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...