326
Τζιχαντιστές στα χέρια κούρδων μαχητών | REUTERS/Rodi Said/File Photo

Η Τουρκία άρχισε να απελαύνει τζιχαντιστές στις ευρωπαϊκές πατρίδες τους

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 15:08
Τζιχαντιστές στα χέρια κούρδων μαχητών
|REUTERS/Rodi Said/File Photo

Η Τουρκία άρχισε να απελαύνει τζιχαντιστές στις ευρωπαϊκές πατρίδες τους

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 15:08

Επτά γερμανούς, έναν αμερικανό και 11 γάλλους τζιχαντιστές με δράση για το Ισλαμικό Κράτος απέλασε ή πρόκειται να το κάνει τις επόμενες ημέρες η Τουρκία.

Οι Αρχές στην Αγκυρα επιβεβαίωσαν τις απελάσεις, αλλά δεν διευκρίνισαν σε ποιες χώρες ή με ποιον τρόπο θα απελαθούν οι τζιχαντιστές.

Η Γαλλία, όπως σημειώνει η Figaro, δια της υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί, δήλωνε νωρίς τη Δευτέρα άγνοια για την πιθανότητα απέλασης στη χώρα γάλλων πολιτών. Μόλις δύο ώρες αργότερα η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι στην πρώτη ομάδα απελάσεων περιλαμβάνονται και 11 Γάλλοι.

Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απέλασης.

Στο παρελθόν ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε κατηγορήσει τους ευρωπαίους συμμάχους, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Βρετανία και την Ολλανδία, επειδή επέλεξαν «τον εύκολο τρόπο» ανακαλώντας την υπηκοότητα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και αρνούμενες να τους δεχθούν πίσω. «Δεν είμαστε ξενοδοχείο για οποιασδήποτε υπηκοότητας μέλη του  Ισλαμικού Κράτους», ήταν το επιχείρημα της Αγκυρας.

Την περασμένη Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «σε τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.149 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, εκ των οποίων τα 737 είναι ξένοι».

Εν τω μεταξύ, η YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, κρατά χιλιάδες τζιχαντιστές σε φυλακές. Η τουρκική επιχείρηση στην περιοχή τον Οκτώβριο προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την τύχη των κρατουμένων, με τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και τις κουρδικές δυνάμεις να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να επηρεάσει την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ενισχύσει την δράση του.

Η Τουρκία, η οποία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση συνδεόμενη με τους κούρδους ενόπλους στο δικό της έδαφος, έχει απορρίψει αυτές τις ανησυχίες και έχει δεσμευτεί να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος με τους δικούς της συμμάχους.

Περίπου το ένα πέμπτο από τους σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, που κρατούνται στη Συρία από τους κούρδους πολιτοφύλακες, είναι ξένοι. Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους.