323
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πλέει με το αγωνιστικό σκάφος Malizia II κοντά στο λιμάνι της Νέας Υόρκης | Reuters

Η Τούνμπεργκ έκανε μόδα τα δωρεάν ταξίδια με ιστιοφόρο

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 18:56
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πλέει με το αγωνιστικό σκάφος Malizia II κοντά στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
|Reuters

Η Τούνμπεργκ έκανε μόδα τα δωρεάν ταξίδια με ιστιοφόρο

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 18:56

Το «θαλάσσιο οτοστόπ» είτε για μικρά, είτε για υπερατλαντικά ταξίδια, δεν είναι σήμερα ό,τι πιο εύκολο. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ όμως πέτυχε τον στόχο της ήδη δύο φορές μέσα σε τρεις μήνες, γράφει ο Guardian. Και η κίνησή της, αν και νωρίς, φαίνεται να εμπνέει πολλούς ανθρώπους.

Και μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μία συνήθεια που είχαν πριν από αρκετά χρόνια ναυτικοί που αναζητούσαν εμπειρίες σε διαφορετικές θαλάσσιες διαδρομές και σκάφη.

«Ομως μετά την Τούνμπεργκ οι υπερατλαντικές περιπέτειες με σκάφος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη», γράφει ο Guardian. Πώς το μετρά; Με τους φίλους που έχει στο Facebook μία ομάδα αναζήτησης και εύρεσης πληρώματος, αλλά και οτοστόπερ, της οποίας τα μέλη μέχρι πρόσφατα ήταν 7.000.

Μόλις όμως η Γκρέτα σάλπαρε, έφτασαν τις 21.000! Η ομάδα ανήκει σε ένα site, το οποίο βοηθά στην ανεύρεση πληρώματος σκάφους ή σκάφους για «οτοστόπ».

«Το οτοστόπ σε σκάφος είναι κάτι επωφελές και για τα δύο μέρη. Εγώ μετακινούμαι δωρεάν και βοηθάω τον ιδιοκτήτη σε διάφορες δουλειές. Είτε κρατάω τη νυχτερινή βάρδια, είτε στις μανούβρες που χρειάζεται να κάνει το σκάφος. Και αυτός δεν έχει κανένα έξοδο να με μεταφέρει», λέει ο Ντάνιελ Κράουζ, ο οποίος είναι διαχειριστής της ομάδας στο Facebook.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στα ανοιχτά για επαγγελματίες που δεν είναι έμπειροι, προειδοποιεί ο ίδιος, «καθώς ξεφυτρώνουν σιγά σιγά πολλές ομάδες αρχαρίων, χωρίς καμία εμπειρία. Η διαχείριση τους σκάφους στον ωκεανό είναι τελείως διαφορετική, οι επιβάτες μπορεί να αισθανθούν έντονη ναυτία, ή ακόμα και εγκλωβισμένοι», προειδοποιεί. «Τα ιστιοπλοϊκά πηγαίνουν μόνο με τον καιρό και τον αέρα. Οσοι κάνουν «ότοστοπ» θα πρέπει να προσέχουν, διότι υπάρχουν δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από την ανθρώπινη θέληση που βρίσκονται στο κατάστρωμα».

Για τον Κράουζ, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ταξίδια, τα οποία είναι στην ουσία δωρεάν, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. «Αρκεί να έχεις διαθέσιμο χρόνο, είναι μία λογική συνέπεια του φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής, που έχει αρχίσει να γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...