533
| .

Η «τίγρη» της ETA ζητά συγχώρεση για τους φόνους της

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 06:40

Η «τίγρη» της ETA ζητά συγχώρεση για τους φόνους της

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 06:40

Ειλικρινής μεταμέλεια ή αναγκαστική «μετάνοια» με σκοπό την έγκαιρη αποφυλάκισή της; Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έκανε η Ιντόια Λόπες Ριάνιο δεν είναι και το πλέον σύνηθες. Ειδικά για άτομα με το παρελθόν της, ειδικά για άτομα με το προφίλ της.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την… αρχή, αλλά ανάποδα. Η Λόπες Ριάνιο έστειλε επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, απευθυνόμενη προς τους δικαστές και ζητώντας να της μειωθεί η ποινή της. Η ίδια βρίσκεται, ήδη, 21 χρόνια πίσω από τα κάγκελα και έχει άλλα εννέα για να ολοκληρωθεί η τριαντακονταετή κάθειρξη που της είχε επιβληθεί για τους 23 φόνους που έκανε. Στην επιστολή της, ζητά συγχώρεση από τους συγγενείς των θυμάτων της και -ουσιαστικά- μιλά για τα λάθη της να ακολουθήσει το μονοπάτι των φόνων.

Γιατί τα έκανε, όμως, όλα αυτά;

Η Ριάνιο ήταν από τα… πρωτοπαλίκαρα της ΕΤΑ, της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα και που σκόρπισε το αίμα αρκετών αθώων Ισπανών. Τι έκανε και πώς έδρασε; Δελέαζε με το ύφος και τα κάλλη της αστυνομικούς, κατάφερνε να πλαγιάσει μαζί τους και να συνευρεθούν ερωτικά και στη συνέχεια επιτίθονταν είτε σε αυτούς, είτε σε συναδέλφους τους. Η τακτική της αυτή την έκανε πασίγνωστη τόσο στην Ισπανία, όσο και σε όλη την Ευρώπη, με το όνομά της να συζητείται παντού τη δεκαετία του ’80. Οχι, όμως, το όνομά της ως Ιντόια Λόπες Ριάνιο, αλλά ως «Η Τίγρη». Μάλιστα, σε μία από τις πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής αποπλάνησης τα «θαλάσσωσε», αφού δεν κατάφερε να παρέχει κάλυψη σε άλλα μέλη της ΕΤΑ και έγινε αντιληπτός ο ρόλος της από την Αστυνομία, κάτι που την ανάγκασε να ανοίξει πυρ προς τους άντρες των ισπανικών ειδικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη χτυπήματος της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

2016-01-09T182809Z_1568349524_GF20000089272_RTRMADP_3_SPAIN-DEMONSTRATION
Σε πόλεις της χώρας των Βάσκων, πραγματοποιούνται συνεχώς πορείες υπέρ των κρατουμένων της ΕΤΑ / photo: Vincent West@REUTERS

«Διέπραξα ένα ειδεχθές, τεράστιο και φοβερό λάθος κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι πίστεψα στην ΕΤΑ και έγινα μέλος της. Ηταν ένα ανεπανόρθωτο λάθος και το νιώθω και το καταλαβαίνω σε κάθε μου ανάσα, κάθε φορά που αναπνέω. Δεν υπάρχει στιγμή που να έχει περάσει χωρίς να έχω σκεφτεί τι έχω κάνει και τι πόνο έχουν προκαλέσει οι πράξεις μου», αναφέρει η Λόπες Ριάνιο στην επιστολή της προς τους δικαστές. Η ίδια έχει, ήδη, καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές αναφορές από τους επιτηρητές της για το πόσο καλή ήταν η διαγωγή της όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που την κάνει βάσιμα να ελπίζει πως η αίτησή της για πρόωρη αποφυλάκιση θα γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για την ίδια την Λόπες Ριάνιο, ακόμη κι αν βγει εγκαίρως από το σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο κρατείται. Η κοινή γνώμη στην Ισπανία δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα το λουτρό αίματος που έχει προκαλέσει η ένοπλη πάλη της βασκικής οργάνωσης. Και πώς να το κάνει άλλωστε; Χάθηκαν περισσότερες από 800 ζωές στις τέσσερις δεκαετίες δράσης της ΕΤΑ. Το 2011, ήταν η μοιραία στιγμή. Οι Βάσκοι ανακοίνωσαν το οριστικό τέλος της δράσης τους. Ωστόσο, όσο ορισμένοι φυλακισμένοι της ΕΤΑ δεν αποκηρύσσουν τη βία, τόσο το μίσος θα παραμένει άσβεστο ανάμεσα στους απλούς Ισπανούς και στους κρυφούς και φανερούς νοσταλγούς της ένοπλης πάλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...