908
|

Η τίγρη που ξύνεται και άλλες εικόνες άγριας ζωής

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 20:09

Η τίγρη που ξύνεται και άλλες εικόνες άγριας ζωής

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 20:09

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φωτογραφίες που κέρδισαν κάποιο βραβείο στον διαγωνισμό Wildlife Photographer Of the Year του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου απεικονίζουν μοναδικές στιγμές από τη ζωή των άγριων ζώων, εκπληκτικές εικόνες της φύσης, αλλά και από τη σχέση ανθρώπων και ζώων.

Το Αγκάλιασμα

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε η εντυπωσιακή και σίγουρα μη αναμενόμενη εικόνα μιας τίγρης. Ο ρώσος φωτογράφος Σεργκέι Γκορσκόφ ήθελε να φωτογραφίσει μια τίγρη της Σιβηρίας, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο. Τα ζώα αυτά κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση και ο πολύ μικρός πλέον πληθυσμός τους (περίπου 500-600 άτομα) ζει σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Τα αρσενικά κινούνται σε ακτίνα 2.000 χλμ. και τα θηλυκά σε ακτίνα 450 χλμ., καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την παρατήρηση και φωτογράφισή τους.

Ο Γκορσκόφ ταξίδεψε σε περιοχές όπου κινείται η τίγρης της Σιβηρίας και αναζήτησε σημεία όπου υπήρχαν ίχνη της. Τοποθέτησε σε αυτά τα σημεία κρυφές κάμερες και περίμενε υπομονετικά. Επειτα από 11 μήνες, μία από τις κάμερες κατέγραψε μια φωτογραφία με την οποία ο Γκορσκόφ ήξερε ότι έπιασε… τζακ ποτ. Η κάμερα δεν κατέγραψε απλώς μια τίγρη της Σιβηρίας να κινείται μέσα στο δάσος, αλλά να ξύνεται πάνω σε κορμούς δέντρων. Βλέπουμε συχνά τις αρκούδες να ξύνονται πάνω στους κορμούς, αλλά η εικόνα αυτή με τίγρεις είναι πραγματικά μοναδική. O φωτογράφος έδωσε στη φωτογραφία το όνομα «Το αγκάλιασμα», αφού πράγματι η τίγρη μοιάζει να έχει αγκαλιάσει σφιχτά το δέντρο.

Το κρυφό γεύμα

Τον πρώτο βραβείο στην κατηγορία νεαρών φωτογράφων (ηλικίας 15-17 ετών) κέρδισε η Λίνα Χάικινεν από τη Φινλανδία, με την εικόνα μιας νεαρής αλεπούς να έχει κρυφτεί με τη λεία της, μια χήνα, και να την τρώει χωρίς να θέλει να τη μοιραστεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. «Μια σπουδαία στιγμή της φυσικής ιστορίας καταγράφηκε άψογα» δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής των βραβείων.

Πορτρέτο ηρεμίας

To πρώτο βραβείο της κατηγορίας «πορτρέτο ζώου» κέρδισε ο δανός φωτογράφος Μόγκενς Τρόλε με μια εικόνα στην οποία ένας πίθηκος απολαμβάνει την ηλιοφάνεια. Πρόκειται για ένα είδος που ζει μόνο στη Βόρνεο και τα γειτονικά νησιά, η μύτη του οποίου μεγαλώνει πολύ και μετατρέπεται σε προβοσκίδα. Ο πίθηκος της φωτογραφίας είναι νεαρής ηλικίας και η μύτη του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη στο πλήρες μέγεθός της, το οποίο είναι τέτοιο, που πολλές φορές εμποδίζει τα ζώα αυτά να τρώνε και πρέπει να τη μετακινούν για να το καταφέρουν.

Η χαρά της τροφής

Ο Ισπανός Χάιμε Κουλέμπρας κέρδισε το βραβείο της κατηγορίας «συμπεριφορά αμφίβιων και ερπετών» με την εικόνα ενός σπάνιου βατράχου τη στιγμή που τρώει μια αράχνη και μοιάζει πολύ ικανοποιημένος. Ο αποκαλούμενος γυάλινος βάτραχος Manduriacu ζει αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή των Ανδεων και η παρουσία του είναι σύμφωνα με τους ειδικούς κομβική. Ο γυάλινος βάτραχος κινδυνεύει με εξαφάνιση, αφού στην περιοχή όπου ζει υπάρχουν εξορυκτικές δραστηριότητες.

H δύναμη της φύσης

Το βραβείο στην κατηγορία «περιβάλλοντα της Γης» κέρδισε ο Λουτσιάνο Γκαουντένζιο με μια φωτογραφία του ηφαιστείου της Αίτνας. Ο ιταλός φωτογράφος είχε αποφασίσει να στείλει στον διαγωνισμό μια εικόνα του ηφαιστείου και περιπλανήθηκε για πολλές ώρες στην Αίτνα για να βρει ένα σημείο που θα είχε ενδιαφέρον για να το καταγράψει με την κάμερα του. Οπως αποδείχτηκε, η επιλογή του σημείου με τη διαδρομή της λάβας ήταν απόλυτα πετυχημένη.

Το εμπόριο

Η φωτογραφία του αλυσοδεμένου νεαρού μακάκου σε ένα παζάρι άγριων ζώων στο Μπαλί, μαζί με άλλους αιχμάλωτους μακάκους, κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «φωτορεπορτάζ άγριας ζωής» στην οποία αποτυπώνεται η επίδραση του ανθρώπου στον φυσικό κόσμο. Οι μακάκοι πωλούνται νόμιμα ως κατοικίδια στην Ινδονησία και οι συνθήκες της διαβίωσης τους, τόσο κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας όσο και αφού πωληθούν, είναι τραγικές για αυτά τα ζώα. Τη φωτογραφία τράβηξε ο αυστραλός φωτογράφος Πολ Χίλτον, που ζει μόνιμα στο Χονγκ Κονγκ και ασχολείται πολλά χρόνια με τη φωτογράφιση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Υποβρύχιος χρυσός

O Κινέζος Σόνγκντα Κάι βούτηξε σε ένα σημείο έξω από τις ακτές του Anilao, μιας τουριστικής περιοχής των Φιλιππίνων, τρεις ώρες μακριά από τη Μανίλα. Κατάφερε να φωτογραφίσει ένα μικρό, αλλά εντυπωσιακό είδος καλαμαριού, που φωτοβολεί μέσα στο νερό, μοιάζοντας με χρυσό θαλάσσιο κόσμημα. Η φωτογραφία κέρδισε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Υποβρύχια Φωτογραφία».

Τα σπάνια γατάκια

Επί έξι χρόνια προσπαθούσε ο Σανγιουάν Λι να απαθανατίσει στον φωτογραφικό φακό του τις μικρού μεγέθους αγριόγατες Pallas, που ζουν σε απομονωμένες περιοχές στις στέπες του οροπεδίου Qinghai στο Θιβέτ. Για διαφόρους λόγους, αυτές οι γάτες κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ο Λι κατάφερε να φωτογραφίσει μια ολόκληρη οικογένεια Pallas και δεδομένης της προσπάθειας που κατέβαλε, η απονομή του πρώτου βραβείου της κατηγορίας «συμπεριφορά θηλαστικών» πρέπει να θεωρείται δίκαιη.

Γονική φροντίδα

O Χοσέ Λουίζ Ρουίθ θέλησε να καταγράψει εικόνες από την άγρια ζωή σε μια λίμνη στη Δυτική Ισπανία, βάζοντας μια καμουφλαρισμένη κάμερα να επιπλέει μόνιμα στο νερό. Σε μια από τις φωτογραφίες που τράβηξε η κάμερα δείχνει ένα ζευγάρι πτηνών τα οποία στην Ελλάδα ονομάζουμε σκουφοβουτηχτάρια. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα μικρό, το οποίο ο ένας από τους δύο γονείς ταΐζει. Ο Ρουίθ αποφάσισε να στείλει τη φωτογραφία στον διαγωνισμό και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Συμπεριφορά Πτηνών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...