763
Ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να υποβάλει τα σέβη του στον μητροπολίτη Ανθιμο, υπό των βλέμμα των (από αριστερά σε δεύτερο πλάνο) Αμανατίδη, Ρήγα, Μάρδα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρος του μετροτουρισμού!

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 29 Μαρτίου 2018, 15:36
Ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να υποβάλει τα σέβη του στον μητροπολίτη Ανθιμο, υπό των βλέμμα των (από αριστερά σε δεύτερο πλάνο) Αμανατίδη, Ρήγα, Μάρδα
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρος του μετροτουρισμού!

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 29 Μαρτίου 2018, 15:36

«Επεξεργαζόμαστε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική και το ευρύτερο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, εργασία η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και στην οποία εντάσσονται όπως ήδη είπα και τα Περιφερειακά Συνέδρια όπως το σημερινό».

Η φράση αυτή του Γιάννη Δραγασάκη ήρθε να εξηγήσει γιατί ακριβώς πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα τα λεγόμενα «αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια». Τα πληροφορούμαστε, συνήθως, από τις ατάκες ή τα μαργαριτάρια.

21_59_20180327_tk_5891_sooc1522164684
Δεύτερη ημέρα του 11ου περιφερειακού συνεδρίου. Γιάννης Δραγασάκης και Χρήστος Σπίρτζης (SOOC)

Στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, για παράδειγμα, αυτό της Δυτικής Μακεδονίας που έγινε στην Κοζάνη, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε (στην ομιλία του…) ένα στρατόπεδο 400.000 στρεμμάτων (!!!) στο δήμο Κοζάνης. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το στρατόπεδο εκτείνεται σε 400 στρέμματα, ενώ στη διάρκεια της ίδιας ομιλίας τόνισε την αναγκαιότητα για ένα «λιμάνι ξηράς» στην Καστοριά.

Από την περασμένη Δευτέρα, ήρθε η σειρά της Θεσσαλονίκης να ζήσει το δικό της περιφερειακό συνέδριο. Ήταν τόση η βαρεμάρα και η σιγουριά ότι πρόκειται για κούφια λόγια και πεταμένες ώρες, που ουδείς ασχολήθηκε. Οι θεσμικοί παράγοντες πήγαν -όσοι πήγαν- από υποχρέωση. Οι υπουργοί είπαν -όσα είπαν- για πολλοστή φορά. Κανείς στην πόλη -από τους μη εμπλεκόμενους- δεν πολυκαταλάβαινε τι γίνεται και τι είναι αυτό το συνέδριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σοβαρά media εμφανίστηκε ως «συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο κόσμος νόμιζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ερχόταν για κάτι κομματικό την Τετάρτη.

Και -ω, της σύμπτωσης!- εμφανίζεται το βράδυ της Τρίτης μια σοβαρή βλάβη σε αγωγό της ΕΥΑΘ, κι αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη, η μισή πόλη δεν έχει νερό και η άλλη μισή έχει με το σταγονόμετρο. Εν τω μεταξύ, εμφανίζονται διαδηλωτές, κλείνουν δρόμοι, αρχίζει φασαρία, αναστάτωση, ταλαιπωρία.

Κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο εκεί στα δυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάπτυξη χωρίς να πει τίποτε περί ανάπτυξης. Αλλά γέλασε κι ο κάθε πικραμένος. Διότι ο Πρωθυπουργός έταξε στους Θεσσαλονικείς ότι θα ανοίξουν οι σταθμοί του Μετρό για επισκέπτες. Για να τους βλέπει κόσμος και -ποιος ξέρει;- μπορεί μια μέρα να καθιερωθεί κι ο μετροτουρισμός και να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρωτοπορία στον κλάδο. Να φωνάζουμε κόσμο από τα Σκόπια, από τη Σόφια, από την Τουρκία, από το Παρίσι, από τη Φρανκφούρτη, να έρχεται να βλέπει τους σταθμούς μας! Μιλάμε για την ιδέα του αιώνα, ακούγεται καλύτερο κι από το «λιμάνι ξηράς» της Καστοριάς.

21_27_20180326_tk_5082_sooc1522062197
Ημέρα 1η του 11ου αναπτυξιακού συνεδρίου. Ο Γιώργος Σταθάκης έχει σχέδιο (SOOC)

Κι ο Γιώργος Σταθάκης έχει σχέδιο. Ο υπουργός τα είπε σταράτα, μέσα στη χαρά και την ευτυχία. «Ο αγωγός ΤΑΠ προχωράει», λέει, «εντός των χρονοδιαγραμμάτων». Ο IGB, αγωγός φυσικού αερίου διασυνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία προχωράει κι αυτός και ο κ. Σταθάκης περιμένει ότι το έργο θα αρχίσει το 2018, ενώ υπάρχουν κι ενεργειακά project σε συνεργασία με τα Σκόπια.
Βέβαια, ο κ. Σταθάκης ξέχασε να μας πει ότι ο αγωγός ΤΑΠ είναι ιδιωτικό έργο, το οποίο πραγματοποιείται με ευρωπαϊκή παρακολούθηση κι ότι το έφερε η προηγούμενη συγκυβέρνηση, εκείνη των Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε όσο μπορούσε τον ΤΑΠ, αλλά για κακή του τύχη δεν μπόρεσε να σταματήσει το έργο. Επίσης, παρέλειψε την πληροφορία ότι ο IGB δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση κι ότι ο διαγωνισμός για το project management ακυρώθηκε. Τέλος, η διασύνδεση των δικτύων Ελλάδας και ΠΓΔΜ μέσω αγωγού, είναι ακόμη λόγια, λόγια, λόγια.

Κάπως έτσι κινήθηκαν λίγο πολύ κι οι υπόλοιποι υπουργοί. Ο Νίκος Παππάς, ας πούμε, είπε ότι θα φέρει στον ΟΑΣΘ ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μιλάμε για καινοτομία, όχι αστεία! Εξήγγειλε, δε, και τηλεματική! Τηλεματική στον ΟΑΣΘ, που είχε εδώ και πολλά χρόνια, και λειτουργούσε άψογα, μέχρι την ώρα που η κυβέρνησή του κρατικοποίησε τον ΟΑΣΘ και η τηλεματική του έχει πάρει την κάτω βόλτα. Γελάσαμε τόσο, που ξεχάσαμε να ρωτήσουμε τι απέγινε η υπόσχεση ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει Χόλιγουντ που είχε δώσει ο κ. Παππάς πριν από έξι μήνες.

21_34_20180328_tk_6197_sooc1522312231
Ημέρα 3η του 11ου συνεδρίου: Κονιόρδου, Αχτσιόγλου, Παππάς στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (SOOC)

Η βραδινή πτήση της Aegean από Θεσσαλονίκη για Αθήνα μετέφερε μετακλητούς, συνεργάτες, παράγοντες και βουλευτές. Βαριεστημένοι και κουρασμένοι, έδειχναν ότι ακόμη κι αυτοί ήξεραν τι κούφια λόγια ήσαν αυτές οι συνεδρίες.

IMG_4548

Μόνο του, στην πίστα του αεροδρομίου «Μακεδονία», ένα σκοτεινό αεροσκάφος της «Hellenic Air Force», περίμενε τους υψηλούς επιβάτες του να επιβιβαστούν και να κομπάσουν μεταξύ τους για τις χάντρες που πιστεύουν ότι πούλησαν στους ιθαγενείς, οι οποίοι το μόνο που θα θυμούνται από το «αναπτυξιακό συνέδριο» είναι τα νεύρα τους επειδή η Θεσσαλονίκη έμεινε για μέρες χωρίς νερό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...