739
Η Εμα Ραντουκάνου σφίγγει στην αγκαλιά της το τρόπαιο του νικητή. Είναι μόλις 18 ετών... | Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Εμα Ραντουκάνου, η teenager που «τρέλανε» τον κόσμο του τένις

Sportscaster Sportscaster 12 Σεπτεμβρίου 2021, 16:56
Η Εμα Ραντουκάνου σφίγγει στην αγκαλιά της το τρόπαιο του νικητή. Είναι μόλις 18 ετών...
|Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Εμα Ραντουκάνου, η teenager που «τρέλανε» τον κόσμο του τένις

Sportscaster Sportscaster 12 Σεπτεμβρίου 2021, 16:56

Πήγε στη Νέα Υόρκη -με wild card- για τη χαρά του παιχνιδιού. Για να αποκτήσει μερικές, ακόμη, εμπειρίες στο υψηλότερο επίπεδο του τένις. Πριν αρχίσει το Αμερικανικό Οπεν, στις 25 Αυγούστου, η Εμα Ραντουκάνου ήταν το Νο 31 του προκριματικού ταμπλό, και βρισκόταν στο Νο 150 της παγκόσμιας κατάταξης. Για τη 18χρονη Βρετανίδα, το τουρνουά έμοιαζε με ολιγοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή. Μάλιστα, είχε βγάλει και τα εισιτήρια επιστροφής στη χώρα της. Οι γονείς της δεν την είχαν ακολουθήσει στην αμερικανική μεγαλούπολη, για να αποφύγουν τα περιττά έξοδα. Οταν η Εμα προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό, και άρχισε να κερδίζει τον έναν αγώνα της πίσω από τον άλλον, ήταν, ήδη, αργά – δεν προλάβαιναν τις διαδικασίες.

Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν προμήνυε αυτό που συνέβη τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Η νεαρή τενίστρια, που ενηλικιώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο κυρίως ταμπλό σημαντικής διοργάνωσης (στο Νότιγχαμ) στις αρχές του καλοκαιριού. Στο «Γουΐμπλεντον», όπου, επίσης, αγωνίστηκε με wild card, είχε αποσυρθεί έπειτα από μια φοβερή κρίση πανικού. Μέχρι να εμφανιστεί στο «Φλάσινγκ Μίντοους», ποτέ δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με παίκτρια του Top-40. Μέχρι πριν από τρεις μήνες πήγαινε, ακόμη, σχολείο. Τον περασμένο Μάιο δεν την ήξερε… ούτε το Google. Αν κάποιος έλεγε οτι η Εμα θα αναχωρούσε από τη Νέα Υόρκη με το βαρύτιμο τρόπαιο στη βαλίτσα της και 2,5 εκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό της λογαριασμό, σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό.

Κι όμως, τα ξημερώματα της 12ης Σεπτεμβρίου η Ραντουκάνου ολοκλήρωσε έναν θρίαμβο πρωτοφανή στα χρονικά των κορτ. Ηρθε, περίπου, «από το πουθενά» για να γίνει η πρώτη τενίστρια από τη Βρετανία που κατέκτησε major τίτλο μετά το 1977, καταρρίπτοντας ή ισοφαρίζοντας μια σειρά από ρεκόρ. Καμία άλλη αθλήτρια (και κανένας αθλητής) στην ιστορία του τένις δεν σήκωσε γκραν-σλαμ τρόπαιο, έχοντας εκκινήσει από τους προκριματικούς γύρους. Το κατέκτησε στη, μόλις, δεύτερη συμμετοχή της σε διοργάνωση αυτού του επιπέδου, με 10-0 νίκες και 20-0 σετ. Ούτε μια αντίπαλός της δεν κατάφερε να της πάρει περισσότερα από τέσσερα games σε κάποιο σετ. Είναι η νεαρότερη τενίστρια μετά τη Μαρία Σαράποβα (το 2004 στο Γουΐμπλεντον) που στέφτηκε πρωταθλήτρια σε ένα από τα τέσσερα σπουδαιότερα ετήσια τουρνουά.

O πανηγυρισμός μετά τον τελευταίο πόντο. Η νεαρή Εμα έπρεπε πρώτα να συνειδητοποιήσει τι κατάφερε… / Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

Στον «τελικό των teenagers» αντιμετώπισε τη 19χρονη Καναδή (Νο 73), Λέιλα Φερνάντεζ, που στους προηγούμενους γύρους είχε αποκλείσει «θηρία», όπως η Οσάκα, η Κέρμπερ, η Σβιτολίνα και η Σαμπαλένκα. Αλλά η Ραντουκάνου «έπρεπε» να νικήσει, για να έχει το παραμύθι της χάπι-εντ. Το έκανε με 6-4, 6-3, σε μία ώρα και 53 λεπτά. Στο τέλος του αγώνα η Βασίλισσα Ελισάβετ (που, σίγουρα, άκουγε το όνομά της για πρώτη φορά) την τίμησε με τα συγχαρητήριά της. Οπως είχε κάνει και με την Βιρτζίνια Γουέιντ, την προηγούμενη αθλήτρια που είχε δοξάσει το βρετανικό τένις, το 1977, κατακτώντας το Γουΐμπλεντον.

Σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, η Εμα έπαιξε με καταπληκτική (για 18χρονη) αυτοπεποίθηση. Οπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο βρετανικό Vogue, είναι… κληρονομική: «Η μητέρα μου είναι κινεζικής καταγωγής, και οι Κινέζοι έχουν μεγάλη πίστη στον εαυτό τους. Δεν έχει σημασία το πόσο καλός είσαι σε κάτι, αλλά το αν πιστεύεις στον εαυτό σου. Η μητέρα μου δεν λυγίζει με τίποτα. Είναι η έμπνευσή μου».

Η κυρία Ρενέ, που ονομαζόταν Ντονγκ Μέι Ζάι προτού μεταναστεύσει από την Κίνα στο Τορόντο, γνώρισε τον Ιαν Ραντουκάνου, ρουμανικής καταγωγής, στον Καναδά. Εκεί γεννήθηκε η Εμα. Η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο όταν η μικρή ήταν δύο ετών. Οι συμμαθητές και οι φίλοι της τη θυμούνται συνεσταλμένη και ντροπαλή, να δέχεται bullying στο σχολείο και να μην αντιδρά. Οπως λέει η ίδια η αθλήτρια, απέκτησε θάρρος και αυτοπεποίθηση όταν ασχολήθηκε με το τένις. Αφού, προηγουμένως, είχε δοκιμάσει την ιππασία, την κολύμβηση, το μπαλέτο, το κανό ακόμη και κάποια μηχανοκίνητα σπορ, όπως το go-kart. Μέχρι τώρα, απλώς απολάμβανε τη ζωή, όπως παραδέχτηκε στους εκπροσώπους των media. Αλλά ήρθε η ώρα να κάνει σχέδια για το μέλλον.

Η «εκτόξευσή» της στο τένις δεν έχει προηγούμενο. Πριν από το Γουΐμπλεντον, όταν το όνομά της ακούστηκε ευρέως για πρώτη φορά, βρισκόταν στο Νο 338 του ranking. Στο Αμερικανικό Οπεν μπήκε, στα τέλη Αυγούστου, ως Νο 150. Και ο θρίαμβός της στη Νέα Υόρκη θα την ανεβάσει, τη Δευτέρα, στο Νο 23! Στο πρόσωπό της το γυναικείο τένις ελπίζει οτι βρήκε το νέο του «αστέρι», που τόσο είχε ανάγκη μετά την παρακμή της Σερίνα Ουΐλιαμς και τα ψυχολογικά προβλήματα της Ναόμι Οσάκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...