782
Κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα στο Ιζιούμ του Χαρκόβου – καρέ της 14ης Σεπτεμβρίου που διακίνησε ο ουκρανικός στρατός | Iryna Rybakova/Handout via REUTERS

Η ταχεία απώλεια εδαφών δείχνει εξάντληση των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 20:15
Κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα στο Ιζιούμ του Χαρκόβου – καρέ της 14ης Σεπτεμβρίου που διακίνησε ο ουκρανικός στρατός
|Iryna Rybakova/Handout via REUTERS

Η ταχεία απώλεια εδαφών δείχνει εξάντληση των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 20:15

Η ταχεία απώλεια 6.000 τετραγωνικών χλμ. στη βορειοανατολική Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες ήττας της Ρωσίας, η οποία δεν φαίνεται ικανή να υπερασπιστεί τα κατακτηθέντα στον Νότο και στο Ντονμπάς. Και η υποχώρηση του ρωσικού στρατού είναι επικίνδυνη, αφού γίνεται ευάλωτος και συνεπώς «ανοιχτός σε νέες ήττες». Επίσης, οι ρώσοι φαντάροι των ουκρανικών πεδίων είναι καταπονημένοι, η υλικοτεχνική υποστήριξή τους είναι ελλιπής, ο εξοπλισμός που χάθηκε δεν μπορεί να αντικατασταθεί εγκαίρως, ούτε εύκολα. «Ολα αυτά τα προβλήματα μπορεί να σταματήσουν τον Πούτιν» έγραψε η Washington Post που συνομίλησε με αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές.

«Η κατάσταση είναι απογοητευτική για τον Πούτιν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εισέβαλαν οι δυνάμεις τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με αποστολή να ‘‘αποστρατιωτικοποιήσουν’’ τη χώρα, ωστόσο υποχώρησαν από το Κίεβο ύστερα από πέντε εβδομάδες και επικεντρώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία. Πολέμησαν με το Πυροβολικό τους, κυρίως. Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αναιρούν τις ρωσικές επιτυχίες, ο Πούτιν αντιμετωπίζει εμπόδια. Η Ρωσία φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

»Το αποτέλεσμα συνιστά ευκαιρία για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες ελπίζουν να κερδίσουν περισσότερα εδάφη προτού ενσκήψει ο χειμώνας. Περαιτέρω κέρδη της Ουκρανίας, ιδίως πέριξ της Χερσώνας, στον Νότο, θα προκαλέσουν πρόσθετα πλήγματα στο ρωσικό ηθικό και θα αυξήσουν την πίεση που ήδη νιώθει ο Πούτιν. Οι σκληροπυρηνικοί Ρώσοι θέλουν να ανακοινώσει γενική επιστράτευση, η οποία όμως μπορεί, από πολιτικής απόψεως, να αποβεί τοξική για το καθεστώς του». Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η ανάλυση που υπέγραψαν τρεις συντάκτες της Post, ο Πολ Σον, ο Νταν Λάμοθ και η Μαίρη Ιλιούσινα, δίνοντας παράλληλα και στοιχεία ρεπορτάζ στο κείμενό τους.

Αμερικανοί ρωσολόγοι, όπως ο Μάικλ Κόφμαν, μίλησαν με τους τρεις ρεπόρτερ και τους είπαν ότι η κατάρρευση των ρωσικών γραμμών πέριξ του Χαρκόβου «αντανακλά τα δομικά προβλήματα του ρωσικού στρατού, το χαμηλό ηθικό των φαντάρων στον παρατεταμένο πόλεμο». Για τον Κόφμαν, «η προσέγγιση του ρωσικού επιτελείου είναι ουσιαστικά μη βιώσιμη», καθώς «ο στρατός είναι εξαντλημένος» και «δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός στο πεδίο». Κατά τον ειδικό, η Ρωσία θα μπορούσε να κινηθεί μόνο με κάποια «μερική επιστράτευση, βραχυπρόθεσμα».

Κάτοικος του Ιζιούμ περνάει με το σκουτεράκι του ανάμεσα από κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης | REUTERS/Gleb Garanich
«Εφτασαν στο σημείο κορύφωσης»

Ο απόστρατος στρατηγός Μπεν Χότζες, διατελέσας διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, είπε στην Post ότι ο ρωσικός στρατός έφθασε στο «σημείο κορύφωσης α λα Κλαούζεβιτς», δηλαδή στην κατάσταση κατά την οποία η επιτιθέμενη δύναμη δεν δύναται να προχωρήσει περαιτέρω.

Ο Χότζες απένειμε τα εύσημα στις ουκρανικές δυνάμεις «που βοήθησαν να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση». Και ερμήνευσε έτσι τα δεδομένα: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το αποκορύφωμα μερικών μηνών πραγματικά σκληρής δουλειάς, σχεδιασμού και προετοιμασίας από το ουκρανικό επιτελείο, ώστε να διαταράξουν τη ρωσική επιμελητεία, να καταστρέψουν θέσεις της ρωσικής διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών, και έτσι να αποδυναμώσουν τους Ρώσους». Αλλά έθεσε και το κρίσιμο ερώτημα: «Μέχρι πότε θα το κάνουν αυτό οι Ουκρανοί;». Ο απόστρατος Αμερικανός παραδέχθηκε ότι η Δύση θα συνεχίσει να στέλνει όπλα και πληροφορίες στο Κίεβο, όμως έκρινε ότι το ζητούμενο είναι να μη χαθεί το τάιμινγκ, «να μη χαθεί η ορμή» των Ουκρανών.

Οι αναλυτές είπαν στην Post ότι στο εξής οι Ουκρανοί θα στραφούν προς τη Χερσώνα, «εκεί όπου έχουν στρατοπεδεύσει ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις». Αυτή η περιοχή ενδιαφέρει άμεσα και τους Ρώσους, καθώς θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την κατάρρευση των δυνάμεών τους εκεί. «Αν όμως οι Ουκρανοί τα καταφέρουν στη Χερσώνα, ύστερα και από το δεύτερο πλήγμα που θα δεχθούν οι Ρώσοι θα επακολουθήσει η γενική κατάρρευσή τους» είπε η αναλύτρια Ντάρα Μάσικοτ, η οποία έχει θητεύσει και στο Πεντάγωνο. Η ερμηνεία της για τις «προβλεφθείσες» εξελίξεις είναι η εξής: οι Ρώσοι απέτυχαν να οργανώσουν και να εξοπλίσουν τις δυνάμεις τους στο πεδίο της μάχης, ενώ την ίδια στιγμή οι Δυτικοί γέμισαν με όπλα τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ουκρανοί αστυνομικοί φωτογραφίζονται πάνω σε κατεστραμμένο ρωσικό τανκ, στο Ιζιούμ | REUTERS/Gleb Garanich
Η νίλα στο Χάρκοβο

Η ταχεία υποχώρηση γύρω από το Χάρκοβο κόστισε στη Ρωσία και σε κρίσιμο εξοπλισμό, η αντικατάσταση του οποίου είναι δύσκολη. Οι Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι έχασαν εκεί 40 τανκς, 50 οχήματα μεταφοράς Πεζικού, 35 τεθωρακισμένα οχήματα άλλων τύπων και δύο αεροσκάφη. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό μέσα στο πολεμικό επτάμηνο: 80.000 άνδρες τους τέθηκαν εκτός μάχης στην Ουκρανία, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 σκοτώθηκαν. Ανάλογες εκτιμήσεις έκαναν και γεωργιανοί αναλυτές. Οι σχηματισμοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο Χάρκοβο είναι το 11ο Σώμα Στρατού, το οποίο εδρεύει στο Καλίνινγκραντ, και η θεωρούμενη μονάδα «ελίτ», η 1η Μεραρχία Αρμάτων της Φρουράς, η οποία εδρεύει σε μοσχοβίτικο προάστιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...