Διαδηλωτές υπέρ της νομιμοποίησης των «Ονειροπόλων» στη Νέα Υόρκη | REUTERS
Επικαιρότητα

Η Σίλικον Βάλεϊ ζητεί τη νομιμοποίηση των «Ονειροπόλων» μεταναστών

Εκατό πρόεδροι μεγάλων εταιρειών γράφουν: «Είναι φίλοι μας, γείτονές μας, συνάδελφοί μας. Δεν θα έπρεπε να περιμένουν αποφάσεις της δικαιοσύνης για να μάθουν την τύχη τους, όταν το Κογκρέσο θα μπορούσε να αναλάβει δράση τώρα»
Protagon Team

Εκατό μεγάλοι εργοδότες απηύθυναν τη Δευτέρα έκκληση στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να αναλάβουν πρωτοβουλία για να νομιμοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί μετανάστες που απειλούνται με απέλαση, ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ.

Οι αποκαλούμενοι Ονειροπόλοι (Dreamers), που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μαζί με τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά, είναι «φίλοι μας, γείτονές μας, συνάδελφοί μας. Δεν θα έπρεπε να περιμένουν αποφάσεις της δικαιοσύνης για να μάθουν την τύχη τους, όταν το Κογκρέσο θα μπορούσε να αναλάβει δράση τώρα», τόνισαν οι εργοδότες σε επιστολή τους προς τη Νάνσι Πελόσι, την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και τον Μιτς Μακόνελ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας.

Οι υπογράφοντες είναι επικεφαλής εταιρειών διαφόρων κλάδων, αλλά τα πιο διάσημα ονόματα προέρχονται από την Σίλικον Βάλεϊ. Ανάμεσά τους φιγουράρουν ο Τιμ Κουκ (Apple), ο Τζεφ Μπέζος (Amazon), η Μέρι Μπάρα (General Motors), o Σούνταρ Πιτσάι (Google), ο Νταγκ Μακμίλον (WalMart).

Το κείμενο υπογράφει και ο Στίβεν Σγουόρτσμαν, ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου BlackStone, προσωπικός φίλος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Εχει έλθει η ώρα το Κογκρέσο να ψηφίσει νόμο που θα δίνει στους Dreamers τις εγγυήσεις που έχουν ανάγκη», τονίζουν οι εργοδότες.

Περίπου 700.000 «ονειροπόλοι» απειλούνται με απέλαση. Το πρόγραμμα, που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, τους επέτρεπε να σπουδάζουν και να εργάζονται στις ΗΠΑ, αλλά καταργήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να τους δοθεί αναστολή για τρία χρόνια με αντάλλαγμα το πράσινο φως του Κογκρέσου, προκειμένου να διατεθούν κονδύλια ύψους 5,7 δισ. δολαρίων ώστε να προχωρήσει η ανέγερση του τείχους που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό.