563
«Είμαστε η πρώτη πόλη στον κόσμο που κάνει το βήμα αυτό, το οποίο θα μας βοηθήσει να σχεδιάζουμε και να λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Αντόνιο Μουνιόθ | Creative Protagon

Η Σεβίλλη ξεκινά να ταξινομεί τους καύσωνες όπως τους τυφώνες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 21:18
«Είμαστε η πρώτη πόλη στον κόσμο που κάνει το βήμα αυτό, το οποίο θα μας βοηθήσει να σχεδιάζουμε και να λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Αντόνιο Μουνιόθ
|Creative Protagon

Η Σεβίλλη ξεκινά να ταξινομεί τους καύσωνες όπως τους τυφώνες

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 21:18

Η Σεβίλλη πρόκειται να γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα κατονομάζει και θα κατηγοριοποιεί τα κύματα καύσωνα –όπως συμβαίνει με τις τροπικές καταιγίδες ή τους τυφώνες– σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους κατοίκους της, καθώς οι περίοδοι με υπερβολικά ψηλές θερμοκρασίες γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Το πιλοτικό πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, στην πόλη αυτή της νότιας Ισπανίας, μία από τις πλέον θερμές της χώρας, θα ταξινομεί τους καύσωνες σε τρεις κατηγορίες, με τους καύσωνες της τρίτης κατηγορίας να θεωρούνται ως οι πλέον επικίνδυνοι.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο μέτρων, από τη μείωση των εκπομπών έως την απανθρακοποίηση, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αντόνιο Μουνιόθ. «Είμαστε η πρώτη πόλη στον κόσμο που κάνει το βήμα αυτό, το οποίο θα μας βοηθήσει να σχεδιάζουμε και να λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα όταν θα είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως «οι καύσωνες πλήττουν πάντα τους πιο ευάλωτους».

Το πρωτοποριακό αυτό  πρόγραμμα ανακοινώθηκε λίγες μέρες αφότου η Ισπανία έζησε έναν από τους πλέον πρώιμους καύσωνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις καταστροφικές φωτιές των περασμένων ημερών, και μετά από έναν «καυτό» Μάιο –τον θερμότερο των τελευταίων 58 ετών– σύμφωνα με τον Guardian.

Η Σεβίλλη, πόλη στην οποία οι θερμοκρασίες συχνά υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από την πόλη Μοντόρο, όπου πέρυσι ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 47,4 βαθμούς Κελσίου – πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Κατά την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, άλλωστε, η συχνότητα των καυσώνων στην Ισπανία έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Στην προειδοποίηση του στις αρχές του μήνα για τον αυξημένο κίνδυνο φωτιάς στη χώρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε προειδοποιήσει: «Κλιματική αλλαγή σημαίνει πως οι καύσωνες θα ξεκινούν νωρίτερα, θα είναι πιο συχνοί και πιο έντονοι».

«Οι καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλο κλιματικό κίνδυνο»

Βασικό στοιχείο του εν λόγω προγράμματος αποτελεί ένας αλγόριθμος ο οποίος θα προβλέπει τους καύσωνες έως και πέντε ημέρες πριν την έλευση τους και ο οποίος θα τους κατηγοριοποιεί με βάση τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Κάθε κατηγορία θα συνδέεται με συγκεκριμένα μέτρα, όπως το άνοιγμα των δημοτικών κολυμβητηρίων ή οι έλεγχοι από κλιμάκια υγειονομικών σε ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το έργο εγκαινιάζεται από τις τοπικές Αρχές σε συνεργασία με το Κέντρο Adrienne Arsht-Rockefeller, το οποίο εστιάζει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, μαζί με κλιματολόγους, κοινωνικούς και συμπεριφορικούς επιστήμονες και ειδικούς στη δημόσια υγεία. Το Κέντρο συνεργάζεται με άλλες επτά πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μελβούρνης αλλά και της Αθήνας, καταρτίζοντας παρόμοια σχέδια για την κατάταξη των ακραίων κυμάτων ζέστης, αν και η Σεβίλλη είναι μέχρι στιγμής η μόνη πόλη που προχωρά και στην ονοματοδοσία των καυσώνων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διευθύντριας του Κέντρου Adrienne Arsht-Rockefeller Κάθι Μπόγκμαν ΜακΛέοντ τον Οκτώβριο, όταν και έγιναν οι ανακοινώσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα της Σεβίλλης, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση για τις θανατηφόρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Οι καύσωνες έχουν ονομαστεί “ο σιωπηλός δολοφόνος” για κάλο λόγο», είπε η Μπόγκμαν ΜακΛέοντ. «Προκαλούν αφανή όλεθρο στις οικονομίες μας, πλήττουν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας και σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο που προκαλείται από το κλίμα, ωστόσο οι κίνδυνοι αυτοί είναι κατάφωρα υποτιμημένοι και σοβαρά παρεξηγημένοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...