394
Αεροσκάφος τύπου Il-20, όπως αυτό που καταρρίφθηκε | Wikimedia Commons

Η Ρωσία ρίχνει την ευθύνη για την κατάρριψη του Il-20 στο Ισραήλ και αυτό στον Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 16:32
Αεροσκάφος τύπου Il-20, όπως αυτό που καταρρίφθηκε
|Wikimedia Commons

Η Ρωσία ρίχνει την ευθύνη για την κατάρριψη του Il-20 στο Ισραήλ και αυτό στον Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 16:32

Μεταξύ εξηγήσεων, δικαιολογιών και αναπάντητων ερωτημάτων για την πτώση ενός ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους ανοιχτά της Συρίας, η Μέση Ανατολή απειλείται και πάλι ανάφλεξη.

Το αεροσκάφος χάθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας όταν καταρρίφθηκε από την συριακή αεράμυνα περίπου 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας. Στο Il-20 επέβαιναν 15 άνθρωποι που θεωρούνται όλοι νεκροί. Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει συντρίμμια και προσωπικά είδη των επιβαινόντων.

Η Μόσχα παραδέχτηκε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από συριακά πυρά, αλλά κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ για την κατάρριψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε, μία τετράδα ισραηλινών F-16 εκτελούσαν αποστολή προσβολής στόχων στην περιοχή της Λατάκειας.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η συριακή αεράμυνα στόχευε τα ισραηλινά αεροσκάφη, αλλά κατά λάθος κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου θεωρεί ότι πρόκειται για «ανεύθυνη ενέργεια» και «σκόπιμη πρόκληση».

Προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα: τα ισραηλινά αεροσκάφη σκόπιμα έβαλαν το ρωσικό στη γραμμή πυρός των συριακών πυραύλων, καθώς το χρησιμοποίησαν σαν ασπίδα για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Το Il-20 δίνει μεγαλύτερο στόχο στο ραντάρ σε σχέση με τα F-16 και καταρρίφθηκε από πύραυλο του συστήματος S-200, εξήγησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου που διευκρίνισε ότι η χώρα του «διατηρεί το δικαίωμα για κατάλληλη απάντηση». Η ασαφής διατύπωση αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι και στρατιωτική.

Το Ισραήλ λυπάται, αλλά «φταίει ο Ασαντ»

Σε μια αρκετά σπάνια παραδοχή για το τι συνέβη, το Ισραήλ, πέρα από το να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες, επέρριψε όλη την ευθύνη στο καθεστώς Ασαντ, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Παραδέχεται ότι ισραηλινά μαχητικά στόχευσαν εγκατάσταση στην οποία θα κατασκευάζονταν οπλισμός για λογαριασμό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν κατά του Ισραήλ, εξήγησε

Ωστόσο, το αεροσκάφος χτυπήθηκε από «ανακριβή συριακά αντιαεροπορικά πυρά», αλλά, πάντα κατά το Ισραήλ, δεν ήταν μέσα στην περιοχή των επιχειρήσεων. Όταν χτυπήθηκε το Il-20, τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ήδη μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Τις ρωσικές υποψίες μετέφερε ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου στον ομόλογό του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ενώ επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο χώρες έχουν συστήσει «κόκκινη γραμμή» όπου η μία ενημερώνει την άλλη για δραστηριότητα στη Συρία. Στο παρελθόν αμφότερες έλεγαν ότι το σύστημα δούλευε καλά- μήπως όμως αυτό δεν συνέβη και τη Δευτέρα;

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία επίσης αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Η Μόσχα ανέφερε μάλιστα ότι η Γαλλία βομβάρδισε και αυτή τη Συρία από φρεγάτα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...