806
Γυναικόπαιδα σε τσαντίρια στην επαρχία Ιντλίμπ: πρόκειται για εσωτερικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί κατά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο | REUTERS/ Khalil Ashawi/File Photo

Η Ρωσία προαναγγέλλει την επίθεση Ασαντ στο πολυάνθρωπο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 19:36
Γυναικόπαιδα σε τσαντίρια στην επαρχία Ιντλίμπ: πρόκειται για εσωτερικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί κατά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο
|REUTERS/ Khalil Ashawi/File Photo

Η Ρωσία προαναγγέλλει την επίθεση Ασαντ στο πολυάνθρωπο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2018, 19:36

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος να «προειδοποίησε» τη Συρία να μην επιτεθεί στην Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί «ανθρωπιστική τραγωδία» (βλέπε εδώ), όμως η Ρωσία δεν άφησε ακάλυπτο τον σύμμαχό της, ούτε εκτεθειμένη τη δική της αξιοπρέπεια – το BBC, δε, μετέδωσε κιόλας ότι η ίδια η Ρωσία άρχισε ήδη τις αεροπορικές επιθέσεις.

«Η εκτόξευση προειδοποιήσεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρνητική και επικίνδυνη για την κατάσταση σε όλη τη Συρία δυναμική σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια πλήρης και εξαντλητική προσέγγιση για τη διευθέτηση του προβλήματος» ήταν το διπλωματικό αλλά κατηγορηματικό σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όσον αφορά την ανάμειξη Τραμπ στην υπόθεση του Ιντλίμπ για λογαριασμό των ΗΠΑ.

H ρωσική πλευρά δήλωσε ότι ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην επαρχία Ιντλίμπ, όμως λίγη ώρα αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου, το BBC δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν ήδη να βομβαρδίζουν χωριά στο Ιντλίμπ.

Το βρετανικό δίκτυο για τη μετάδοση αυτής της πληροφορίας επικαλέστηκε πηγές των αντικαθεστωτικών και των ισλαμιστών (τα Λευκά Κράνη, το πρακτορείο ειδήσεων της αντιπολίτευσης και το ειδησεογραφικό πρακτορείο των τζιχαντιστών), όπως δείχνει και το τουίτ που ακολουθεί.

Twitter post by @SyriaCivilDef: Intensive air raids targeting #Jisr_Alshoughor and the villages in the western countryside of #Idlib, #WhiteHelmets teams are working to respond urgently to evacuate the wounded from the targeted areas.

Οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι οι Ρώσοι χτύπησαν τα χωριά Iνάμπ, Αλ Τζανουντίγια, Ταλ Αουάρ, Σριρίφ, Τζαντράγια, Αλ Μπαρίγια. Οι τζιχαντιστές (συριακή Αλ Κάιντα) δημοσίευσαν στο web φωτογραφίες που δείχνουν καπνούς σε διάφορα χωριά. Ακόμη, τα Λευκά Κράνη ανέφεραν ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις στο Τζισρ αλ Σουγκούρ.

Τι εστί Ιντλίμπ

Η Ιντλίμπ είναι η τελευταία συριακή περιφέρεια που βρίσκεται εκτός ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων. Την κατοικούν εσωτερικοί πρόσφυγες, αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές.

Πρόσφατη φωτογραφία προσφυγικού καταυλισμού στο Ιντλίμπ (REUTERS/ Khalil Ashawi/File Photo)

Σε ποσοστό 60% ελέγχεται από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ την οποία επανδρώνουν μέλη του συριακού παραρτήματος της Αλ Κάιντα, ενώ στα εδάφη της δρουν επίσης πολλές ομάδες δυτικόφιλων αντικαθεστωτικών ανταρτών. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι στην επαρχία Ιντλίμπ βρίσκονται συγκεντρωμένα περί τα 2,9 εκατομμύρια άτομα (εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι παιδιά).

Στην απάντησή του στον Τραμπ και για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία, ο ρώσος αξιωματούχος δήλωσε περαιτέρω ότι ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην επαρχία Ιντλίμπ: «Η κατάσταση στην Ιντλίμπ εξακολουθεί να παραμένει αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας για τη Μόσχα, τη Δαμασκό, την Αγκυρα και την Τεχεράνη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, δύο ημέρες πριν από την τριμερή σύνοδο κορυφής για το Συριακό που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν, βάζοντας μέσα στη δύσκολη (για όλους) εξίσωση και ένα μέλος του ΝΑΤΟ κόντρα στη βούληση των ΗΠΑ.

Ισλαμιστικά drones, ρωσικός στόλος

«Ενας νέος κόμβος της τρομοκρατίας έχει δημιουργηθεί εκεί, και αυτό οδηγεί σε γενική αποσταθεροποίηση της κατάστασης» είπε ο Πεσκόφ. «Αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες που έχουν στόχο μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση στη Συρία και, το κυριότερο, αυτό αποτελεί σημαντική απειλή για τις βάσεις μας στη Συρία». (Η Ρωσία διατείνεται ότι από την περιοχή της Ιντλίμπ έχουν απογειωθεί δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τη ρωσική αεροπορική βάση στη βορειοδυτική Συρία.)

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί», είπε ο Πεσκόφ. «Γνωρίζουμε πως οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα». Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αυτές τις ημέρες ο ρωσικός στόλος διεξάγει μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο (βλέπε εδώ).

Οι κινήσεις των Αμερικανών

Βάσει πληροφοριών από τον χώρο της τουρκικής διπλωματίας, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δέχθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου τηλεφώνημα από τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Οι δύο πολιτικοί εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και άλλα διμερή θέματα.  Στην Αγκυρα μετέβη την Τρίτη και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι επαφές του ΟΗΕ

Οι μεγάλες και οι περιφερειακές δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στο συριακό σκέλος της μεσανατολικής κρίσης θα αποφασίσουν μέσα στον Σεπτέμβριο για τη σύσταση επιτροπής που θα δρομολογήσει τις  μεταπολεμικές συνταγματικές αλλαγές στη Συρία. Θα είναι η «στιγμή της αλήθειας» για την αξιοπιστία όλων αλλά και της πολιτικής διαδικασίας δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Ο Ντε Μιστούρα, του ΟΗΕ, ετοιμάζεται να ενημερώσει τον Τύπο στη Γενεύη την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου (REUTERS/Denis Balibouse)

Ο ίδιος θα διεξαγάγει ξεχωριστές συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, μία με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν και μία δεύτερη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Σαουδική Αραβία, με σκοπό τη σύνθεση της υπό κατάρτιση επιτροπής. Παράλληλα προέτρεψε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλήσουν επειγόντως για την επίλυση της κατάστασης στην Ιντλίμπ, με στόχο να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...