185
Το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη | Intime/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Η Ρωσία επιστρέφει στην Ελλάδα τα εβραϊκά αρχεία που άρπαξαν οι ναζί

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 19:56
Το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
|Intime/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Η Ρωσία επιστρέφει στην Ελλάδα τα εβραϊκά αρχεία που άρπαξαν οι ναζί

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 19:56

Ενα ζήτημα που είχε ανοίξει από τα χρόνια του πολέμου οδεύει προς το κλείσιμό του, με απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για την επιστροφή στην Ελλάδα των αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, όπως αυτής στη Θεσσαλονίκη. Τα πολύτιμα για την ιστορική έρευνα αρχεία είχαν κλαπεί από τους ναζί κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, μετά την κατάληψη της πόλης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την εκκρεμότητα της επιστροφής, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποδέχεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, δρομολογεί τον επαναπατρισμό των αρχείων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στη Μόσχα στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία.

Η επιστροφή αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το 2014 η ελληνική κυβέρνηση είχε φτάσει μάλιστα πολύ κοντά με τη ρωσική για την παράδοση του αρχείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η Αθήνα, από την πλευρά της, θα πλήρωνε τα φύλακτρα των αρχείων ενώ θα παρέδιδε στη Μόσχα τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...