289
Αίθουσα ελέγχου σε ρωσικό σταθμό στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης (φωτ. αρχείου) | Wikimedia Commons/RIA Novosti

Μνήμες Τσερνόμπιλ: Η Greenpeace ζητά έρευνα για συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος από τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 12:53
Αίθουσα ελέγχου σε ρωσικό σταθμό στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης (φωτ. αρχείου)
|Wikimedia Commons/RIA Novosti

Μνήμες Τσερνόμπιλ: Η Greenpeace ζητά έρευνα για συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος από τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 12:53

Μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ρουθηνίου σε συγκεκριμένες περιοχές της Ρωσίας, η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπήρξε κανένα ατύχημα ή βλάβη στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Πολλοί όμως δεν πείθονται και ήδη υπήρξε αίτημα εισαγγελικής έρευνας για συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Τη Δευτέρα η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου που είχε εντοπιστεί σε ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές υπηρεσίες, τα υψηλότερα επίπεδα ρουθηνίου-106 ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, όπου το συγκεκριμένο ισότοπο ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη. Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957 είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Οπως διευκρινίστηκε, ρουθήνιο-106 εντοπίστηκε στη συνέχεια στο Ταταρστάν και αργότερα νοτιότερα στη Ρωσία, ενώ από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιταλία και προς τη βόρεια Ευρώπη». 

Η Greenpeace της Ρωσίας κάλεσε τη Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι «σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου (…) δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης», απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών δικτύων ελέγχου της ραδιενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...