374
Η έδρα της κρατικής εταιρείας ενέργειας Moldovagaz, στο Κισινάου | REUTERS/Vladislav Culiomza

Η Ρωσία απειλεί τη Μολδαβία ότι θα την αφήσει χωρίς φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 15:33
Η έδρα της κρατικής εταιρείας ενέργειας Moldovagaz, στο Κισινάου
|REUTERS/Vladislav Culiomza

Η Ρωσία απειλεί τη Μολδαβία ότι θα την αφήσει χωρίς φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 15:33

Αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις φυσικού αερίου είναι η Μολδαβία, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι αύξησε «αδικαιολόγητα και μη ρεαλιστικά» τις τιμές του, ως μέσο πολιτικής πίεσης σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Η Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, προμηθεύεται παραδοσιακά φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας και της Ουκρανίας.

Η Gazprom αύξησε τις τιμές της τον Οκτώβριο κατά σχεδόν 43%, μια κίνηση την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και μη ρεαλιστική».

Οι μολδαβικές αρχές αναγκάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλουν κατάσταση ενεργειακής εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που τους επέτρεψε να αγοράσουν φυσικό αέριο από την Πολωνία, για πρώτη φορά από το 1991, όταν η Μολδαβία πέτυχε την ανεξαρτησία της.

Η Gazprom έχει προειδοποιήσει ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία, αν η χώρα δεν αποπληρώσει το χρέος της για προηγούμενες αγορές, ενώ οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι η Gazprom πρόσφερε στη Μολδαβία έκπτωση στο φυσικό αέριο με την προϋπόθεση η χώρα να τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με την ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, τις οποίες έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.

Οταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές της εφημερίδας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απάντησε ότι η πολιτική δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις με τη Μολδαβία, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό.

«Υπάρχει ζήτηση για αέριο, μια εμπορική πρόταση, μια πρόταση μείωσης (της τιμής), αλλά και ένα πρόβλημα συσσώρευσης χρέους» από την πλευρά της Μολδαβίας, σχολίασε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι «καθαρά εμπορικές», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το Κρεμλίνο ασκεί έτσι γεωπολιτική πίεση στο Κισινάου.

«Oλα αυτά έχουν χαρακτήρα αποκλειστικά εμπορικό. Δεν υπάρχει πολιτικοποίηση» των διαπραγματεύσεων, είπε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Αντρέι Σπίνου, βρισκόταν την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη για διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με στόχο να υπογράψουν μακροχρόνιο συμβόλαιο για την αγορά ρωσικού αερίου.

Πριν από τη συνάντηση, ο Σπίνου είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να πετύχει «μια διόρθωση» της τιμής που πρότεινε η Gazprom στο Κισινάου.

Επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η Μόσχα αύξησε την τιμή του αερίου για να τιμωρήσει τη Μολδαβία μετά την εκλογή το 2020 της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάγια Σάντου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...