312
| REUTERS/Regis Duvignau

Η Renault δεν απομακρύνει τον Γκον – Ρήγμα στη συμμαχία με Nissan και Mitsubishi

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 12:31

Η Renault δεν απομακρύνει τον Γκον – Ρήγμα στη συμμαχία με Nissan και Mitsubishi

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 12:31

Παρά το σοκ από την αιφνιδιαστική σύλληψη στην Ιαπωνία του Κάρλος Γκον, του προέδρου της Nissan, η «αδελφή» Renault αποφάσισε να τον διατηρήσει στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου.

Το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανέθεσε στον νυν αντιπρόεδρο Τιερί Μπολορέ καθήκοντα προέδρου, τονίζοντας ότι αυτό είναι προσωρινό, όσο ο Γκον δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του, λόγω της σύλληψής του.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ επισημαίνει: «Το συμβούλιο δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλεχθεί κατά του κ. Γκον από τη Nissan και τις ιαπωνικές δικαστικές Αρχές». Καλεί μάλιστα τη Nissan να μοιραστεί με τη Renault πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση στο πνεύμα της συνεργασίας ανάμεσα στις εταιρείες.

Ο Γκον συνελήφθη γιατί απέκρυψε στοιχεία της μισθολογικής του κατάστασης. Σύμφωνα με τη Nissan κάποιος πληροφοριοδότης (whistleblower) είχε ενημερώσει τις Αρχές.

Πέρα από τα καθήκοντά του στη Renault ο Γκον είναι ο αρχιτέκτονας και επικεφαλής της συμμαχίας μεταξύ της Renault, της Nissan και της Mitsubishi. Αντίθετα με τη γαλλική εταιρεία, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αμέσως ανακοίνωσαν ότι θα απομακρύνουν τον Γκον.

Ενδεικτικό είναι ότι την Τρίτη ο Μπολορέ, σε σημείωμα που διένειμε στο εσωτερικό δίκτυο της Renault, τόνιζε ότι ο Γκον εξακολουθεί να έχει την «πλήρη στήριξη» των ανώτατων στελεχών της εταιρείας.

Ο Γκον (δεξιά) με τον προσωρινό αντικαταστάτη του Τιερί Μπολορέ (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Η υπόθεση του Γκον κινητοποίησε και τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 15% της Renault, όπως σημειώνει ο Guardian. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό ΛεΜερ ζήτησε την παραίτηση του Γκον από τη γαλλική εταιρεία εξηγώντας ότι η περιπέτεια του επικεφαλής την αποδυνάμωσε.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο πόλο της συμμαχίας, τη Mitsubishi, ο διευθύνων σύμβουλος Οσάμου Ματσούμο επισήμανε ότι κάθε εταιρεία πρέπει να ορίσει τον δικό της επικεφαλής γιατί δεν υπάρχει κανένας του διαμετρήματος του Γκον για τον κοινό ρόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...