494
Ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ' στην πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα, στο Βατικανό | Vatican Media/Simone Risoluti ­Handout via REUTERS

Η πρώτη λειτουργία του Πάπα: «Φως στις σκοτεινές νύχτες»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2025, 16:49
Ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ' στην πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα, στο Βατικανό
|Vatican Media/Simone Risoluti ­Handout via REUTERS

Η πρώτη λειτουργία του Πάπα: «Φως στις σκοτεινές νύχτες»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2025, 16:49

Την  πρώτη του Θεία Λειτουργία ως ποντίφικας, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των καρδιναλίων του Κονκλαβίου, τέλεσε την Παρασκευή ο Πάπας Λέων ΙΔ’ στην Καπέλα Σιστίνα, η οποία μεταδόθηκε απευθείας σ’ όλο τον κόσμο.

Φορώντας λευκά άμφια με χρυσές λεπτομέρειες επέλεξε στη λειτουργία να κρατήσει την ποιμαντορική ράβδο που είχε χρησιμοποιήσει και ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄, έγραψε το Reuters.  Εδωσε έναν τόνο «συνέχειας», όχι μόνο σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά και με τις μακραίωνες παραδόσεις του Βατικανού.

Φορούσε μαύρα παπούτσια, όπως ακριβώς ο Φραγκίσκος – σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά κόκκινα υποδήματα του Βενέδικτου. Ευλόγησε την Αγία Τράπεζα με θυμίαμα χωρίς κανείς να κρατάει τα μανίκια από τα άμφιά του, όπως κάνουν πολλοί κληρικοί.

«Με καλέσατε να σηκώσω τον σταυρό», ανέφερε ο Πάπας απευθυνόμενος για πρώτη φορά στα αγγλικά στους εκλέκτορές του, ενώ  ζήτησε τη συνδρομή τους για την εξάπλωση της διδασκαλίας του Καθολικισμού. Ο Ποντίφικας εξέφρασε την ελπίδα κατά τη θητεία του θα φέρει η Καθολική Εκκλησία «φως στις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου».

Απηύθυνε την ευχή να γίνει ένας «πιστός διαχειριστής» για ολόκληρη την Εκκλησία, η οποία –όπως τόνισε– πρέπει να αυτοπροσδιορίζεται από την αγιότητα των μελών της και «όχι από το μεγαλείο των κτιρίων της».

«Κάποιοι θεωρούν την πίστη κάτι το παράλογο, γνώρισμα αδύναμων και όχι έξυπνων ανθρώπων. Προτιμούν άλλα ασφαλή πράγματα, όπως το χρήμα, την διασημότητα, την εξουσία, την ηδονή», τόνισε ο νεοεκλεγείς Πάπας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «όποιος υπηρετεί τον Ιησού, δεσμεύεται να εξαφανιστεί για να μείνει μόνο ο Χριστός, ώστε να τον γνωρίσουμε και να τον εξυμνήσουμε». Πρόσθεσε δε, ότι  με το να θεωρεί κανείς τον Χριστό έναν χαρισματικό ηγέτη ή ένα είδος υπερανθρώπου «ζει, στην πραγματικότητα μέσα σε συνθήκες αθεϊσμού».

Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την ενθρόνιση του πάπα Λέοντα του ΙΔ’

Το Βατικανό έκανε γνωστό ότι Η λειτουργία ενθρόνισης του Πάπα Λέοντος ΙΔ’ θα τελεστεί την Κυριακή, 18 Μαΐου. Στις 21 Μαΐου, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική ακρόαση των πιστών. Από την ερχόμενη Δευτέρα, πρόκειται να ξανανοίξει στους επισκέπτες η Καπέλα Σιστίνα, όπου διεξήχθη το Κονκλάβιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...