308
Η ιρανή πυγμάχος Σαντάφ Καντέμ (αριστερά) εναντίον της γαλλίδας Αν Σοβίν | Reuters

Η πρώτη γυναίκα μποξέρ του Ιράν φοβάται να γυρίσει στην Τεχεράνη

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 14:00
Η ιρανή πυγμάχος Σαντάφ Καντέμ (αριστερά) εναντίον της γαλλίδας Αν Σοβίν
|Reuters

Η πρώτη γυναίκα μποξέρ του Ιράν φοβάται να γυρίσει στην Τεχεράνη

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 14:00

Η Ιρανή πυγμάχος Σαντάφ Καντέμ πριν μερικές ημέρες έγραψε ιστορία για τη χώρα της, αλλά και για όλες τις γυναίκες από την Ανατολή που καταπιέζονται και δεν μπορούν κάνουν αυτό που θέλουν στη ζωή τους -πόσο μάλλον στον αθλητισμό.

Όπως σημειώνει το BBC, η 24χρονη έγινε η πρώτη γυναίκα μποξέρ από τη χώρα της που το περασμένο Σάββατο μπήκε σε ρινγκ και αγωνίστηκε σε επίσημο επίπεδο εναντίον της γαλλίδας Αν Σοβίν -μάλιστα, η 24χρονη Ιρανή κέρδισε στον παρθενικό πυγμαχικό της αγώνα.

Ο αγώνας φυσικά δεν διεξήχθη στο Ιράν, αλλά στη Γαλλία, αφού στην χώρα της είναι ακόμα απαγορευτικά ορισμένα αθλήματα για τις γυναίκες.

Όπως τονίζει το βρετανικό δίκτυο, η Καντέμ έσπασε ένα ταμπού στο Ιράν, καθώς μπορεί πλέον να πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βέβαια για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να επιστρέψει στην πατρίδα της, κάτι που ενδέχεται να μην συμβεί ή να συμβεί σε βάθος χρόνου, καθώς όπως ισχυρίζεται η ίδια, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον της.

«Αγωνίστηκα σε έναν νομικά εγκεκριμένο αγώνα στη Γαλλία, αλλά επειδή φορούσα σορτς και ένα μπλουζάκι και όχι το χιτζάμπ, όπως έπρεπε, παραβίασα τους κανόνες της χώρας μου», είπε στην γαλλική εφημερίδα L’Equipe.

Εκπρόσωπος της ιρανικής πρεσβείας στο Παρίσι είπε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το κατά πόσο η αθλήτρια αντιμετωπίζει όντως την σύλληψη αν επιστρέψει στο Ιράν.

Τη Δευτέρα, η ομοσπονδία πυγμαχίας του Ιράν δήλωσε ότι δεν ήταν υπεύθυνη για μεμονωμένους μπόξερ, αν και, όπως πρόσθεσε, «όλοι οι αθλητές μας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους περί χιτζάμπ».

Οι ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την ύπαρξη εντάλματος, με την 24χρονη πάντως να συνεχίζει να αρνείται να επιστρέψει στην πατρίδα της έως ότου βεβαιωθεί πως δεν διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί σε κάποιο σκοτεινό μπουντρούμι, απολογούμενη για τις πράξεις της…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...