Μια κυρία στο Κερατσίνι. Δεν τα μαγειρεύει. «Απλώς», τα αγαπά και ζει μαζί τους | Χαλκιόπουλος Νίκος / INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Η πρώτη ασιατική χώρα που απαγορεύει την κατανάλωση γάτων και σκύλων

Το νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα θα καταστήσει αυτό το νησιωτικό κράτος το πρώτο στην Ασία το οποίο αποφασίζει μία τέτοια απαγόρευση
Protagon Team

Στη Δύση, όλοι το ξέρουμε, η εκτροφή σκύλων και γατών για την κατανάλωση του κρέατός τους είναι κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Αντίστοιχα, στις χώρες της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας πρόκειται για μια εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στις χώρες οι οποίες υποφέρουν από τη φτώχεια. Εκεί, δεν έχουν αναστολές επ’ αυτού του θέματος. Στην ανάγκη -σε αυτή που βρίσκονται, δηλαδή- εάν βρουν θα φάνε και τη γάτα και τον σκύλο.

Μία από αυτές τις χώρες, η Ταϊβάν, φέρεται έτοιμη να κάνει το σωστό βήμα προκειμένου να προχωρήσει στην ολική απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου και γάτας. Ενα νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, θα καταστήσει το νησιωτικό κράτος το πρώτο στην Ασία όπου θα υπάρχει επίσημη απόφαση για τη σχετική απαγόρευση. Ολο αυτό επισημοποιήθηκε μετά την υπογραφή των τροπολογιών από την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γουέν,

Δεν ακούμε για πρώτη φορά κάτι σχετικό. Δεκαέξι χρόνια πριν, το 2001, υπήρξε ένας άλλος νόμος -ο οποίος επίσης είχε προεδρική υπογραφή- κατά τον οποίο είχε καταστεί παράνομη η πώληση κρέατος και γούνας από κατοικίδια ζώα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον πήραν και πολύ στα σοβαρά.

Ο τωρινός νόμος, όμως, προβλέπει ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 8.000 δολαρίων σε όποιον συλληφθεί με κρέας σκύλου ή γάτας. Μάλιστα, η τιμωρία θα είναι πιο αυστηρή για τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στη σφαγή των ζώων: θα αντιμετωπίζουν ποινές έως δύο χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 60.000 δολαρίων.

Η Τσάι είναι γνωστή φιλόζωος. Ισως θυμόσαστε ότι πέρυσι είχε υιοθετήσει τρεις σκύλους οι οποίοι μέχρι σήμερα ζουν στο σπίτι της, με τις δύο γάτες που ήδη είχε. Ο πολιτικός κόσμος στην Ταϊβάν θεωρεί ότι δεδομένου ότι τα εισοδήματα και η ευαισθητοποίηση -σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων- συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε αυτή τη χώρα, η πρακτική του να τρώνε κάποιοι σκύλους και γάτες θα μειώνεται σταδιακά.