223
Η Νάνσι Πελόζι και μέλη του Κογκρέσου με τους Δημοκρατικούς γονατίζουν προς τιμήν του Φλόιντ | REUTERS/Jonathan Ernst

Η Πελόζι και οι Δημοκρατικοί γονάτισαν προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 11:09
Η Νάνσι Πελόζι και μέλη του Κογκρέσου με τους Δημοκρατικούς γονατίζουν προς τιμήν του Φλόιντ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Η Πελόζι και οι Δημοκρατικοί γονάτισαν προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 11:09

Η διαφορά δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο δραματική: την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ ανακάλυπτε σχέδια της Αριστεράς κατά της αστυνομίας και επέμενε στο δόγμα «νόμος και τάξη», λίγα χιλιόμετρα πέρα από τον Λευκό Οίκο, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τιμούσαν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών τήρησαν ενός λεπτού σιγή και διάβασαν τα ονόματα ανθρώπων, όπως ο Φλόιντ, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Ολοι γονάτισαν για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, για όσο χρόνο ήταν ο Φλοιντ πεσμένος καταγής με το γόνατο του αστυνομικού Σόβιν πάνω από τον λαιμό του, πριν ξεψυχήσει.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν σειρά σαρωτικών μέτρων για την ανανέωση της αστυνόμευσης και της επιβολής του νόμου. «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από δομικές αλλαγές», επισήμανε η Πελόζι.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαγόρευση λαβών όπως αυτή που οδήγησε στον θάνατο του Φλόιντ, καθώς και η σύσταση πανεθνικής βάσης δεδομένων, που θα καταγράφει την εκτός κανόνων συμπεριφορά από την αστυνομία.

Θα είναι ακόμη ευκολότερη η διεκδίκηση αποζημιώσεων από όσους υπέστησαν αστυνομική βία, ενώ θα περιοριστεί η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, η οποία στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί πλεονάζον υλικό από τις ένοπλες δυνάμεις.

Παρά ταύτα, δεν προχωρά σε προτάσεις για περικοπή χρηματοδότησης (defunding) της αστυνομίας, κάτι που είναι αίτημα πολλών διαδηλωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...