374
Ο ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλι Βάργκα (στη μέση), ακούει τη συνομιλία μεταξύ των υπουργών της Πολωνίας, Μαγκνταλένα Ρεζεσκόβσκα και Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, στο Ecofin της Τρίτης | REUTERS/Yves Herman

Ο Ορμπαν εκβιάζει την ΕΕ με βέτο στα €18 δισ. για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 11:57
Ο ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλι Βάργκα (στη μέση), ακούει τη συνομιλία μεταξύ των υπουργών της Πολωνίας, Μαγκνταλένα Ρεζεσκόβσκα και Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, στο Ecofin της Τρίτης
|REUTERS/Yves Herman

Ο Ορμπαν εκβιάζει την ΕΕ με βέτο στα €18 δισ. για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 11:57

Η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προσπαθήσει να παρακάμψει το ουγγρικό βέτο κατά της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία για το 2023, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη των πληρωμών στις αρχές του Ιανουαρίου.

Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε το βέτο στην ευρωπαϊκή μακροοικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία για το ποσόν των 18 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα αποθαρρυνθούμε, πρόθεσή μας είναι να αρχίσουμε την πληρωμή της βοήθειάς μας προς την Ουκρανία στις αρχές του Ιανουαρίου», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Οικονομικών, Σβίνεκ Στανιούρα, ο οποίος προήδρευε της σημερινής συνεδρίασης.

Ο τσέχος υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, το συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εξετάσει «εναλλακτικές» τεχνικές λύσεις για να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο.

«Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουμε λύση που θα υποστηρίζεται από τα 26 κράτη-μέλη», εξήγησε ο υπουργός.

Ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι είναι fake news τα περί βέτο της Βουδαπέστης. «Το θέμα της βοήθειας στην Ουκρανία δεν ήταν καν στην ατζέντα του Ecofin», είπε και επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στο Κίεβο.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία εντάσσεται σε σειρά υποθέσεων προς τις οποίες η Βουδαπέστη προβάλλει το βέτο της στο πλαίσιο του μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί θεμάτων παραβίασης του κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία επιδιώκει μέσω του εκβιασμού να επιτύχει το ξεπάγωμα των 15 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονται για τη Βουδαπέστη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπλοκάρει τους πόρους αυτούς περιμένοντας από την κυβέρνηση του Ορμπαν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της καταπολέμησης της διαφθοράς και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους πριν τις 19 Δεκεμβρίου για να λάβει τα χρήματα η Βουδαπέστη, αλλιώς θα χάσει το 70% του ποσού.

Εκτός της βοήθειας προς την Ουκρανία, η Ουγγαρία μπλοκάρει επίσης το σχέδιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την επιβολή ελάχιστου φόρου επί των κερδών των πολυεθνικών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, καμία λύση για την απεμπλοκή αυτών των θεμάτων δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οπως σημειώνει η Telegraph, τα ουγγρικά βέτο θα βαρύνουν το κλίμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα όπου ο Βίκτορ Ορμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ηγέτες των 26 υπόλοιπων κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News