353
O Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία του στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ | REUTERS/Eduardo Munoz/Pool

Η ομιλία του Τζόνσον στον ΟΗΕ με Σοφοκλή και αρχαία ελληνικά

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 16:34
O Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία του στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
|REUTERS/Eduardo Munoz/Pool

Η ομιλία του Τζόνσον στον ΟΗΕ με Σοφοκλή και αρχαία ελληνικά

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 16:34

O Μπόρις Τζόνσον είναι γνωστός για την κλασική του παιδεία – από την εποχή, νέος φοιτητής στην Οξφόρδη, διαφωνούσε με τη Μελίνα Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενών, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει να το λέει για τις γνώσεις του στα Αρχαία Ελληνικά. «Δεν έκανα τίποτα εκτός από λατινικά και ελληνικά για περίπου 20 χρόνια και τώρα είμαι πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια εξαιρετική εκπαίδευση», είχε πει πριν λίγο καιρό σε επίσκεψή του σε σχολείο.

Ετσι, το γεγονός ότι επικαλέστηκε τον Σοφοκλή, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά, στην ομιλία του από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι εντυπωσιακό.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αφιέρωσε ολόκληρη την ομιλία του στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι καιρός η ανθρωπότητα να ενηλικιωθεί», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι καιρός να ακούσουμε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων», προσέθεσε, εκφωνώντας μια ασυνήθιστα παθιασμένη ομιλία εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην κλιματική κρίση. Προειδοποίησε πως «ο όμορφος πλανήτης» της ανθρωπότητας κινδυνεύει να γίνει «ακατάλληλος για να ζούμε», όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και «για πολλά άλλα είδη», αν δεν αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε όλες τις χώρες να «πάνε πιο μακριά» και «πιο γρήγορα» ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων. Εβαλε και μια δόση χιούμορ στην ομιλία αντικρούοντας τον… Κέρμιτ τον βάτραχο του «Μάπετ Σόου», που είχε πει ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος», διαβεβαιώνοντας πως απεναντίας, «είναι εύκολο να είσαι πράσινος».

Και έβαλε και μια δόση αρχαίων ελληνικών.

«Ο Σοφοκλής αναφέρεται συχνά, τουλάχιστον από μένα, και έλεγε ότι υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι πιο τρομακτικό από το ανθρώπινο είδος» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Και είναι σίγουρα αλήθεια ότι ο Σοφοκλής είχε δίκιο με αυτήν την έννοια, ότι το είδος μας είναι μοναδικά ικανό για τη δική μας καταστροφή και την καταστροφή των πάντων γύρω μας.

»Αλλά αν κοιτάξετε τα λόγια αυτά στα αρχαία ελληνικά, αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής ήταν ότι “πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει”. Αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής είναι ότι οι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Είμαστε και τα δύο: τρομακτικοί αλλά και αξιοθαύμαστοι, προσέθεσε, εξηγώντας τη λέξη «δεινός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...