1683
Απεγνωσμένη, μία γυναίκα αναζητεί τηλεφωνικά μία πτήση για να φύγει από τη Νότια Αφρική, στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ | REUTERS/ Sumaya Hisham

Η Ομικρον εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλο τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 14:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2021, 17:17
Απεγνωσμένη, μία γυναίκα αναζητεί τηλεφωνικά μία πτήση για να φύγει από τη Νότια Αφρική, στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ
|REUTERS/ Sumaya Hisham

Η Ομικρον εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλο τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 14:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/11/2021, 17:17

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, με νέα κρούσματα να εντοπίζονται την Κυριακή σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία, ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατευθούν.

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν το Σάββατο στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Ομικρον.

Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Aλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί θετικοί, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος –επιβάτες και πλήρωμα— έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.

Τα κρούσματα στην Αυστραλία αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί. Το Ομικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ.

Παγκόσμια ανησυχία

Το νέο αυτό στέλεχος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, έχει προκαλέσει προβληματισμό παγκοσμίως γιατί δεν είναι γνωστό ακόμα αν είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.

Η παραλλαγή Ομικρον ενδέχεται να είναι πολύ μεταδοτική, αν και φαίνεται πως προκαλεί πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πολλές χώρες, και η Ελλάδα, έχουν ήδη επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Κλειστά τα γκισέ στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, αφού η μία μετά την άλλη, οι χώρες ακυρώνουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική – REUTERS/ Sumaya Hisham

Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης μέσω των κινητών τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της Ομικρον στη χώρα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Ομικρον.

Οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ήδη ένα κρούσμα της Ομικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί, είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε, δε, πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.

Οσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης ατομικών δικαιωμάτων.

Στην Ευρώπη

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι 13 από τα κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στη χώρα από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή, φέρουν την παραλλαγή Ομικρον.

Οι 13 αυτοί ήταν μεταξύ των 61 επιβατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και επέβαιναν σε δύο πτήσεις με συνολικά περίπου 600 επιβάτες.

Αυτοί που βγήκαν θετικοί βρίσκονται σε απομόνωση σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο.

›Στην έρευνά μας για την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, βρήκαμε μέχρι στιγμής 13 κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον μεταξύ των επιβατών που βγήκαν θετικοί στο τεστ του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

«Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα στην Ολλανδία», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε.

Η έρευνα των Ολλανδών ξεκίνησε με την εξέταση όλων των επιβατών που έφθασαν με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ την Παρασκευή, προτού η ολλανδική κυβέρνηση αναθεωρήσει τους κανόνες για τις πτήσεις από την Νότια Αφρική λόγω της εμφάνισης της νέας παραλλαγής.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές επιχειρούν επίσης να έρθουν σε επαφή και να εξετάσουν περίπου 5.000 άλλους επιβάτες, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στη χώρα από την Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια ή την Ζιμπάμπουε από την Δευτέρα.

Στην Ολλανδία τίθενται σήμερα σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα με βάση τα οποία τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα κλείνουν στις πέντε το απόγευμα σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Η Δανία κατέγραψε κι αυτή δύο κρούσματα της Ομικρον σε ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική, όπως ανέφερε την Κυριακή, η αρχή λοιμωδών ασθενειών της χώρας.

«Αυτό ήταν αναμενόμενο και επομένως η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε την εντατική παρακολούθηση των μολύνσεων στη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Serum Χένρικ Ούλουμ.

Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Δανία, τέθηκαν σε απομόνωση και οι αρχές ιχνηλατούν τυχόν στενές επαφές τους.

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Ομικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.

Οι αρχές της Αυστρίας εξετάζουν επίσης ένα ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε στην περιοχή του Τιρόλου, όπως ανακοίνωσαν αργά χθες Σάββατο οι τοπικές Αρχές.

Το κρούσμα αφορά έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα και ο οποίος βρέθηκε θετικός στην Covid-19, με ενδείξεις ότι έχει προσβληθεί από τη νέα παραλλαγή, αν και η επιβεβαίωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Τα αρχικά τεστ που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Ινσμπρουκ οδήγησαν στη «σοβαρή υποψία» ότι το κρούσμα αυτό ενδέχεται να συνδέεται με την παραλλαγή Ομικρον.

«Το κρούσμα, όπως έχει δηλώσει και βάσει των τρεχουσών πληροφοριών, παρέμεινε σχεδόν αποκλειστικά στο σπίτι του από τότε που επέστρεψε από το ταξίδι του πριν τρεις ημέρες και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα», δήλωσε ο Ελμαρ Ριζόλι επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας του Τιρόλο.

Οι αρχές έχουν ζητήσει ως προληπτικό μέτρο να γίνουν περισσότερα τεστ σε ανθρώπους που επέστρεψαν στην Αυστρία τις τελευταίες 14 ημέρες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Η Ομικρον πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη και στη Γαλλία, είπε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της χώρας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωσή του. «Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αλλά είναι ζήτημα ωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ολιβιέ Βεράν.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει εντοπίσει συνολικά τρία κρούσματα της Ομικρον έπειτα από την επιβεβαίωση ενός ύποπτου κρούσματος στο δυτικό κρατίδιο της Εσσης.

«Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα -το ύποπτο κρούσμα που έγινε χθες το πρωί γνωστό, φέρει την παραλλαγή Ομικρον», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην Εσση.

Επιπλέον χθες, υγειονομικοί αξιωματούχοι στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας εντόπισαν δύο ακόμα κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον.

Στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Ομικρον του κορονοϊού στη χώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει την εξάπλωσή του.

«Ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και γι΄αυτό όταν επιβεβαιώσαμε αυτά τα δύο χθες, ένα στο Εσεξ και ένα στο Νότιγχαμ, αμέσως βεβαιωθήκαμε ότι εντοπίσαμε με ακρίβεια όλες τις επαφές τους. Επιπλέον διενεργούμε στοχευμένα διαγνωστικά τεστ και στις δύο περιοχές», τόνισε ο Τζαβίντ μιλώντας στο BBC.

Εύσημα  και… παράπονα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη το Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Ομικρον.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του του Αντονι Μπλίνκεν, με την νοτιοαφρικανή ομόλογό του, τη Ναλέντι Πάντορ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «εξήρε τους νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για την ταχεία ταυτοποίηση της παραλλαγής Ομικρον», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμη, εξήρε «την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τη διαφάνειά της στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών» για την παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2, η οποία «θα όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επισημαίνοντας ότι είναι «άδικοι» και πιθανόν θα βλάψουν την οικονομία της. Υποστήριξε μάλιστα ότι «τιμωρείται» για την επιστημονική της ικανότητα να εντοπίσει έγκαιρα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες -όπως οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδάς, ΕΕ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη- έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες «δυσανάλογα».

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσματικό ή ότι ξεφεύγει από την ανοσία των εμβολίων. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επηρεάζουν την οικονομία και την ευημερία των πολιτών», επεσήμανε στο Twitter .

Ανισότητες στα εμβόλια

Η Ομικρον έφερε ξανά στο προσκήνιο τις τεράστιες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν στους κατοίκους τους τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, λιγότερο από το 7% των κατοίκων των χωρών με χαμηλό εισόδημα έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Σεθ Μπέρκλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μηχανισμού GAVI ο οποίος μαζί με τον ΠΟΥ έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία COVAX με στόχο να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, δήλωσε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Αν και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το στέλεχος Ομικρον, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για όσο διάστημα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει εμβολιαστεί, θα εμφανίζονται παραλλαγμένα στελέχη και η πανδημία θα συνεχίσει να παρατείνεται», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...