268
Σκηνή από την διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων | Screenshot

Η Ντίσνεϊ κατηγορείται για… αποικιοκρατία λόγω της φράσης «Χακούνα Ματάτα»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 21:52
Σκηνή από την διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων
|Screenshot

Η Ντίσνεϊ κατηγορείται για… αποικιοκρατία λόγω της φράσης «Χακούνα Ματάτα»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2018, 21:52

Πάνω από 50.000 υπογραφές έχει ήδη συγκεντρώσει μια διαδικτυακή καμπάνια που καλεί τη Disney να παραιτηθεί από τα εμπορικά δικαιώματα της διάσημης φράσης «Χακούνα Ματάτα» από το «Lion King», την οποία έχει κατοχυρώσει για εκμετάλλευση στις ΗΠΑ.

Η εν λόγω φράση  – και κατόπιν τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της ταινίας «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» το 1994 – σημαίνει «έξω οι έγνοιες» στη γλώσσα Σουαχίλι.

Η εταιρεία, όπως σημειώνει ο Guardian, κατοχύρωσε την έκφραση την ίδια χρονιά, σύμφωνα με το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καμπάνια, έμπνευσης του ακτιβιστή από τη Ζιμπάμπουε Σέλτον Μπάλα, ξεκίνησε όπως λέει προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στην ιδιοποίηση του αφρικανικού πολιτισμού και τη σημασία της προστασίας της κληρονομιάς, της ταυτότητας και του πολιτισμού της χώρας του από την εκμετάλλευση για οικονομικό όφελος τρίτων.

«Η Ντίσνεϊ δεν μπορεί να κατοχυρώσει κάτι που δεν εφευρέθηκε από την ίδια», λέει ο ακτιβιστής ο οποίος κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό για «πολιτιστική κλοπή».

Η καθηγήτρια Κιμάνι Νιόγκου, η οποία προεδρεύει μιας ομάδας εργασίας που στοχεύει στην προώθηση των πολιτισμικών και γλωσσικών δικαιωμάτων στην Κένυα, ισχυρίζεται ότι αυτό που έχει κάνει η Ντίσνεϊ ήταν ανήθικο.

«Αυτές οι μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο βορρά εκμεταλλεύονται τις πολιτιστικές εκφράσεις και τον τρόπο ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά που προέρχονται από την Αφρική», λέει η Νιόγκου.

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η έκφραση είναι πραγματικά η ιδιοκτησία του λαού, δημιουργήθηκε από ανθρώπους και είναι δημοφιλής στους ανθρώπους», δήλωσε.

Η Ντίσνεϊ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την καμπάνια η οποία τις τελευταίες μέρες κερδίζει διεθνή προσοχή και κάποιοι εκτιμούν πως μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...