241
Φωτογραφία Αρχείου | REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Η Νορβηγία θέλει να βοηθήσει την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 18:35
Φωτογραφία Αρχείου
|REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Η Νορβηγία θέλει να βοηθήσει την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 18:35

Αξιωματούχοι της Νορβηγίας δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και γι’ αυτό και σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να σταθεροποιηθεί η αγορά. Η σκανδιναβική χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και έχει την ικανότητα να καλύψει το κενό που αφήνει η Ρωσία.

Η ΕΕ κάνει αγώνα για να αντιμετωπίσει την την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, και έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού. Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 250% την περασμένη χρονιά και ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου» δήλωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου, για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει το κλείσιμο της στρόφιγγας σε τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Η Ευρώπη απαντά σε αυτό ότι πρόκειται για «απλές προφάσεις».

Η Νορβηγία αναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσα στο 2022, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, αύξηση 8% από το 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...