417
Διακρίνεται η διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 στην ΑΟΖ της Σουηδίας | Swedish Coast Guard/Handout via TT News Agency/via REUTERS

Nord Stream: Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Λιθουανία ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 17:17
Διακρίνεται η διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 στην ΑΟΖ της Σουηδίας
|Swedish Coast Guard/Handout via TT News Agency/via REUTERS

Nord Stream: Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Λιθουανία ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 17:17

Στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας από πιθανές δολιοφθορές πρόκειται να αναπτύξει η Νορβηγία. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε την Τετάρτη ο νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, σε συνέχεια των αναφορών ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, οφείλονται σε επίθεση.

«Ο στρατός θα είναι πιο ορατός στις νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Στη θάλασσα, το Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτυχθεί για την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, ενώ στην ξηρά, η αστυνομία θα μπορούσε να αυξήσει την παρουσία στις εγκαταστάσεις, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των νορβηγικών ενεργειακών εγκαταστάσεων «θα τη διαχειριστούμε από κοινού με τους συμμάχους μας (στο ΝΑΤΟ)».

Επισημαίνεται ότι η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και εκ των κορυφαίων προμηθευτριών πετρελαίου παγκοσμίως, όπως μετέδωσε το Reuters, διαθέτοντας πάνω από 90 υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται περί τα 9.000 χλμ..

Η Φινλανδία, γείτονας της Ρωσίας, επίσης διέταξε την ενίσχυση της ασφάλειας σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας την Πέμπτη, ενώ οι σουηδικοί πυρηνικοί σταθμοί αύξησαν το επίπεδο επαγρύπνησης.

Η Λιθουανία, από την πλευρά της, έκανε γνωστό ότι έλαβε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας του τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας.

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από ενεργειακές ή στρατηγικές υποδομές, μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ώρες και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Δανία.

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Ολόκληρη η δήλωση του ΝΑΤΟ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ανέφερε τα εξής:

«Η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Ολες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς.

Ως Σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των Συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...