513
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζωγραφίζει τις συμβολικές μπλε πινελιές της στον καμβά | Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η νεοϋορκέζικη καλλιτεχνική εμπειρία της Λίνας Μενδώνη 

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 21:39
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζωγραφίζει τις συμβολικές μπλε πινελιές της στον καμβά
|Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η νεοϋορκέζικη καλλιτεχνική εμπειρία της Λίνας Μενδώνη 

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 21:39

Στη Νέα Υόρκη η Λίνα Μενδώνη είχε μία εμπειρία που εκφεύγει από την πολιτική ρουτίνα και συνιστά μία ιδιαίτερη εμπειρία για την ίδια: η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος έλαβε μέρος στην καλλιτεχνική πράξη «Breathe with Me» του δανού καλλιτέχνη Γιέπε Χάιν και του οργανισμού ART 2030, στο πλαίσιο, βέβαια, της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Το εν λόγω δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και διαδραματίζεται στο κτίριο του ΟΗΕ και στο Σέντραλ Παρκ, με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και της Τέχνης.

Με την ευκαιρία, η κυρία Μενδώνη απηύθυνε πρόσκληση στον δανό καλλιτέχνη να μεταφέρει και να παρουσιάσει το έργο στην Ελλάδα.

Η Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτέχνης Γιέπε Χάιν | Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το «Breathe with Me», που κατά τη διάρκεια της Συνόδου καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο εισόδου του κτιρίου του ΟΗΕ ως έργο εν εξελίξει, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Κάθε συμμετέχων ζωγραφίζει μακρές μπλε πινελιές σε καμβά, σαν αναπνοές, δημιουργώντας μια συνεχή τοιχογραφία. Καθένας ζωγραφίζει τις γραμμές της αναπνοής του με διαφορετικό τρόπο, αλλά κάθε γραμμή αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου συνόλου.

Η δράση τέχνης «Breathe with Me» συνεχίζεται στον ΟΗΕ μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, στη Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και στις 24 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, το «Breathe with Me» θα μεταφερθεί στο Central Park, όπου θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα τέχνης στο πάρκο τα τελευταία χρόνια.

Χιλιάδες συμμετέχοντες θα κληθούν για τρεις ημέρες, να ζωγραφίσουν την αναπνοή τους σε ένα διαδραστικό έργο τέχνης, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν. Το «Breathe with Me» θα λάβει τη μορφή έξι τεράστιων κυμάτων καμβά που «ρέουν» για περισσότερα από 180 μέτρα, μέσα στην καρδιά του πάρκου.

Μέσα από το «Breathe with Me», ο καλλιτέχνης και το ART 2030 ελπίζουν να εμπνεύσουν τους πολίτες να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση πολλών επειγόντων ζητημάτων της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και των 17 παγκόσμιων στόχων της, όπως η καλή υγεία και ευεξία, η ποιοτική εκπαίδευση, η μείωση των ανισοτήτων, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, η δράση για το κλίμα και η ζωή κάτω από το νερό.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν συμμετάσχει επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι της τέχνης και της κοινωνίας, όπως οι διευθυντές μεγάλων μουσείων και εκδηλώσεων (Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, Μπιενάλε Βενετίας, κ.ά.), σχεδιαστές και συλλέκτες, ηθοποιοί και διάφοροι άλλοι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου.

Ο Χάιν επικεντρώνεται στη δημιουργία αντικειμένων και περιβαλλόντων που συνδέουν τους ανθρώπους με πνευματικούς και απροσδόκητους τρόπους. Το έργο του παρουσιάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Το ART 2030, υπό τη διεύθυνση της συλλέκτριας Λουίζ Φορσού, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την Τέχνη, ως το κλειδί για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ. Μεταξύ των προηγούμενων συνεργατών του οργανισμού είναι, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες Αϊ Γουέι Γουέι και Γιόκο Ονo.