798
Τα αποκαλυπτήρια της πρόσοψης της Χαριλάου Τρικούπη | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ Intime

Η νέα όψη της Χαριλάου Τρικούπη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 16:36
Τα αποκαλυπτήρια της πρόσοψης της Χαριλάου Τρικούπη
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ Intime

Η νέα όψη της Χαριλάου Τρικούπη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 16:36

Τα αποκαλυπτήρια των ανακαινισμένων γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής, μετά το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Στα εγκαίνια παρέστησαν η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, πολλά ιστορικά και νεότερα στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Δημήτρης Καρύδης και πολλοί άλλοι.

Δίπλα από την είσοδο των γραφείων τοποθετήθηκε το «τετράπτυχο» που αποτελούσε μόνιμη επωδό στις ομιλίες της Φώφης Γεννηματά, ως παρακαταθήκη για την πορεία του κόμματος: «Πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος».

Η αναμορφωμένη πρόσοψη και είσοδος του κτιρίου, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. Τη μελέτη και την επίβλεψη έκανε αφιλοκερδώς η αρχιτέκτων, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκη Φούντα.

Πάνω από την είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη 50 βρίσκεται το αντίστοιχο τετράπτυχο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, με την υπογραφή του εμπνευστή του, του Ανδρέα Παπανδρέου: «Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση, δημοκρατική διαδικασία».

Οι ομιλίες

Ο στενός της συνεργάτης και διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης μίλησε για «το πατρικό μας σπίτι, το πατρικό σπίτι όλων όσων συνδεθήκαμε και συνεχίζουμε με το ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη ιστορική του διαδρομή. Εγινε, όμως, το σπίτι και όσων φίλων και συναγωνιστών συμπορευτήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής, που με τόση πίστη και επιμονή προώθησε η Φώφη Γεννηματά», όπως είπε χαρακτηριστικά . «Ηθελε να το αποκαλύψει η ίδια , ως μια μικρή έκπληξη, αφιερωμένη σε όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης μας.

Αλλά μας πρόλαβαν τα απροσδόκητα γεγονότα. Η Φώφη Γεννηματά δεν θα ‘ρθει σήμερα. Δεν είναι μαζί μας. Δεν πρόλαβε. Εφυγε … Είμαστε εδώ σήμερα, για να αποκαλύψουμε αυτή τη μικρή έκπληξη που είχε αποφασίσει εκείνη . Αφιερωμένη σε όλα τα μέλη και τους φίλους μας, όπως το ήθελε. Εμείς όλοι, όμως, την αφιερώνουμε σήμερα και στη μνήμη της», υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Συμπλήρωσε ότι «το Κίνημα Αλλαγής, που ως συνασπισμός κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, με πυρήνα πάντα το ΠΑΣΟΚ, ήταν στρατηγική επιλογή για την ενότητα του κατακερματισμένου χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Ηταν, όμως και τέκνο της ανάγκης στα χρόνια τα δίσεκτα για το κόμμα μας».

Αναφέρθηκε στον συμβολισμό που έχει το ΠΑΣΟΚ και τις μνήμες και αναμνήσεις που έχει δημιουργήσει σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, λέγοντας πώς «είναι μνήμες εγερτήριες, μνήμες τροφοδότριες των προσδοκιών μας, μνήμες προωθητικές των διεκδικήσεών μας για ένα καλύτερο μέλλον. Και κάτι ακόμη: οι μνήμες μας είναι ζωντανές και για να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας που δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας, μιλώντας συγκινησιακά φορτισμένος και απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στην εκλιπούσα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τόνισε την παρακαταθήκη για την ενότητα της παράταξης που είναι το μείζον για τον επόμενο πρόεδρο και υπογράμμισε:

«Κανείς δεν θα μπορέσει να παραδώσει στη λήθη όσα κατάφερες να εγγράψεις ως υποθήκη για τη χώρα, την πολιτική και την παράταξή μας. Αυτό -καλό για τους ίδιους θα είναι- να το αποδεχθούν έστω και τώρα όσοι συστηματικά σε στοχοποιούσαν και επιχειρούσαν να σε απαξιώσουν. Γιατί όσοι επιμένουν ακόμα και μετά το θάνατο σου, απλά φαίνονται τόσο μικροί απέναντι στο δικό σου μεγαλείο», είπε ο κ. Οθωνας αφήνοντας αιχμές για πρόσφατα δημοσιεύματα εις βάρος της Φώφης Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι, «παρότι προσπάθησαν να αφήσουν στη σκιά την πολιτική σου παρουσία, υπερτονίζοντας το ανθρώπινο δράμα σου, η πολιτική σου προσφορά στη χώρα και στη παράταξη, ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται».

Εθεσε και το στοίχημα για τον επόμενο πρόεδρο αναφέροντας: «Τώρα διαμορφώνονται οι κοινωνικές συνθήκες και οι πολιτικές προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα της παράταξης. Και βέβαια αναγνωρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε αυτήν την παράταξη, απαξιωμένη και κατακερματισμένη και δημοσκοπικά στο 2,8% τον Ιούνιο του 2015. Ο επόμενος πρόεδρος θα την παραλάβει πάνω από το 10%. Μια Παράταξη που έχει ξανά καθαρή πολιτική ταυτότητα σε προοδευτική κατεύθυνση, με σημαντικά ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό και ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας».

Συμπλήρωσε ότι όλα αυτά δεν έγιναν «στον αυτόματο πιλότο» αλλά με πολιτικό σχέδιο, πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της παράταξης και προσήλωση στο στόχο. «Με σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ όχι με εύκολα λόγια αλλά με δύσκολες αποφάσεις. Το κράτησες ζωντανό, υπερασπίστηκες το έργο και την προσφορά του στον τόπο σε όλη του την διαδρομή, αναγνωρίζοντας την θετική συμβολή όλων των προκατόχων της. Συνολικά, ενιαία, χωρίς επιλεκτικές και αποσπασματικές κατατμήσεις, όπως γινόταν δυστυχώς συστηματικά μέχρι τότε. Κράτησες τον ήλιο φωτεινό και ψηλά στα ψηφοδέλτια μας και δημιούργησες το χώρο δημιουργικής συνύπαρξης όλων των πολιτικών ρευμάτων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης με το Κίνημα Αλλαγής. Χωρίς το οποίο δεν θα είμαστε σήμερα εδώ, ούτε θα υπήρχε χώρος εκπλήρωσης συλλογικών και προσωπικών φιλοδοξιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News