Στο νησί του Πάσχα βρίσκονται πάνω από 300 πέτρινες κεφαλές | shutterstock
Επικαιρότητα

Η νέα επιστημονική θεωρία για τα μυστηριώδη αγάλματα στο νησί του Πάσχα

Το σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι καταδεικνύει ότι οι ίδιες οι θέσεις των τεράστιων κεφαλών, γνωστών ως Μοάι, δεν αποτελούν κάποιο περίεργο τελετουργικό
Protagon Team

Επί αιώνες τα τεράστια πέτρινα αγάλματα στο νησί του Πάσχα αποτελούσαν ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Guardian, πλέον οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να βρουν τη λύση γιατί τα αγάλματα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πλατφόρμες (αχού) όπου στέκονται τα πέτρινα αγάλματα, γνωστά ως Μοάι, καθώς και τις τοποθεσίες των φυσικών πόρων του νησιού και ανακάλυψαν ότι αυτά βρίσκονται κοντά σε πηγές γλυκού νερού.

Το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζει ότι το μέγεθος των αγαλμάτων θα μπορούσε να συνδεθεί με την αφθονία και την ποιότητα τέτοιων προμηθειών.

«Τα αχού και τα Μοάι αντιπροσωπεύουν μια τελετουργία, με την έννοια ότι υπάρχει συμβολικό νόημα σε αυτά, αλλά ενσωματώνονται στη ζωή της κοινότητας», δήλωσε ο καθηγητής Καρλ Λίπο του πανεπιστημίου Μπινγκχάμπτον στη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου έχει γίνει πλήρης χαρτογράφηση των διαφόρων πηγών και ερεύνησαν την κατανομή των 93 αγαλμάτων που κατασκευάστηκαν προτού εμφανιστούν οι ευρωπαίοι εξερευνητές τον 18ο αιώνα.

Αφού δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων με αυτή για την κατασκευή μνημείων, εξέτασαν αν τα αχού βρίσκονταν κοντά σε άλλες σημαντικές πηγές, όπως κήπους όπου καλλιεργούνταν λαχανικά ή τοποθεσίες που συνδέονται με την αλιεία και πηγές γλυκού νερού.

Το ενδιαφέρον τους στράφηκε προς τα εκεί, αφότου η ομάδα άρχισε να ψάχνει από πού έπαιρναν πόσιμο νερό οι κάτοικοι του νησιού, δεδομένου πως το  νησί δεν διαθέτει μόνιμες πηγές, ενώ οι κάτοικοι δεν φαίνεται να βασίζονταν στις λίμνες.

Ωστόσο, το γλυκό νερό περνάει από το έδαφος σε υδροφόρους ορίζοντες, διασχίζει σπηλιές και αναδύεται γύρω από την ακτή.

«Είναι εκπληκτικό όταν η στάθμη του νερού πέφτει, ξαφνικά υπάρχουν ρεύματα που τρέχουν σε διαφορετικά σημεία ακριβώς στην ακτή που είναι μόνο καθαρό γλυκό νερό», δήλωσε ο Λίπο.

«Παρατηρήσαμε ότι, όταν κάναμε μια έρευνα στο νησί, είδαμε άλογα να πίνουν από τον ωκεανό».

Ιστορικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι νησιώτες έπιναν αυτό το μάλλον υφάλμυρο νερό, ενώ μελέτες δείχνουν ότι έκαναν επίσης πηγάδια για να συλλέξουν πόσιμο νερό.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι καταδεικνύει ότι οι ίδιες οι θέσεις των αγαλμάτων δεν αποτελούν κάποιο περίεργο τελετουργικό.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αποκαλύπτουν ότι η εγγύτητα στις τοποθεσίες γλυκού νερού, είναι η καλύτερη εξήγηση για τις τοποθεσίες των αγαλμάτων και εξηγεί γιατί εκτείνονται τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στην ακτή.

«Κάθε φορά που βλέπαμε μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού, βλέπαμε και τα τεράστια αγάλματα. Ήταν πραγματικά προβλέψιμο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως αυτό είχε νόημα, αφού το πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινότητες.

Στο νησί του Πάσχα ή Ράπα Νούι, βρίσκονται πάνω από 300 πέτρινες κεφαλές, εκ των οποίων οι πρώτες εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα.