511
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα έδρανα της ΝΔ στη Βουλή συνομιλεί με βουλευτές | INTIMENEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ΝΔ γυρίζει την πλάτη στις πιρουέτες του Μαξίμου

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 13 Απριλίου 2016, 18:39
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα έδρανα της ΝΔ στη Βουλή συνομιλεί με βουλευτές
|INTIMENEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ΝΔ γυρίζει την πλάτη στις πιρουέτες του Μαξίμου

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 13 Απριλίου 2016, 18:39

Η στροφή της κυβέρνησης σε τεχνικές «πολιτικής διαπραγμάτευσης», ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν έπιασε εξ απήνης τη Νέα Δημοκρατία. Προκάλεσε όμως ανησυχία αλλά και… ικανοποίηση. Ανησυχία γιατί η ηγεσία της παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου να διολισθαίνει και πάλι σε μία τροχιά λανθάνουσας σύγκρουσης με τους πιστωτές μας, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Ικανοποίηση γιατί δικαιώνεται μέρα με την ημέρα η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει την όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση «της παρέας του Μαξίμου» από την διακυβέρνηση της χώρας.

Επισήμως η ΝΔ κάνει λόγο για κακοστημένη θεατρική παράσταση της κυβέρνησης, που δεν κόβει πλέον εισιτήρια, στηλιτεύοντας την απόφαση να κατατεθούν νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Κουαρτέτο. Οι ίδιες πηγές μιλούν για «υπερδραματοποίηση» τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, αναφερόμενοι στο εσπευσμένο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ο προβληματισμός επιτείνεται καθώς ο ξένος Τύπος στην πλειοψηφία του προεξοφλεί στα σχόλιά του πως ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στον προθάλαμο ακόμη ενός «αντάρτικου», με απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέση της χώρας.

Στο παρασκήνιο, πάντως, η ηγετική ομάδα του κόμματος διακρίνει πίσω από τις μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και τη νέα ευρωπαϊκή περιοδεία του Πρωθυπουργού «α λα 2015», την απέλπιδα προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συσπειρώσει τους βουλευτές της, να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και να εξαπατήσει εν τέλει την κοινή γνώμη ότι διαπραγματεύεται σκληρά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Διαχείριση ακόμη μιας μείζονος πολιτικής ήττας από μία ανίκανη και παντελώς αναξιόπιστη κυβέρνηση» παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος της παράταξης και προειδοποιεί πως η ΝΔ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει στη Βουλή τον οδυνηρό λογαριασμό της αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα.

Ορισμένοι στη λεωφόρο Συγγρού προεξοφλούν πως οι «ψευτοτσαμπουκάδες» του Μεγάρου Μαξίμου θα καταλήξουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε αιματηρά δημοσιονομικά μέτρα, που θα πρέπει να ψηφιστούν στο παρά ένα της πιστωτικής ασφυξίας της χώρας. Αλλοι, πάντως, δεν κρύβουν την καχυποψία τους πως η κυβέρνηση ερωτοτροπεί εκ νέου με σενάρια ρήξης και γιατί όχι και απόδρασης, καθώς τα πολύ δύσκολα μέτρα, η επιδεινούμενη κατάσταση στο Προσφυγικό αλλά και τα ενδεικτικά της ραγδαίας πολιτικής φθοράς Τσίπρα και κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις πιθανώς να εξωθήσουν κάποιους να αναζητήσουν μία «ηρωική έξοδο».

Στη ΝΔ δεν συμμερίστηκαν ποτέ τον κυβερνητικό ενθουσιασμό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, αντιθέτως, επισημαίνουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συζήτηση για την Εξεταστική που ζητά η κυβέρνηση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την Παρασκευή στη Βουλή, ώστε να αναδείξει, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, την εγκληματική όσο και ζημιογόνο διαχείριση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας.

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου πως ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση, εξ αιτίας του αρνητικού πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο φόντο των άστοχων χειρισμών στην διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κινηθεί εκ νέου σε υψηλούς τόνους ενώ θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να υπερψηφίσει το αίτημα σχετικά με την Εξεταστική για το τρίτο Μνημόνιο και την επιβολή των capital controls, μιας και η ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα υποστηρίξει το αντίστοιχο αίτημα των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...