1010
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ομίλου Eυάγγελο Μυτιληναίο ετοιμάζονται να αποκαλύψουν την πλάκα και να πατήσουν το «κουμπί» | Mytilineos/ΙΝΤΙΜΕnews

Η Mytilineos βάζει την Ελλάδα στη μεταλιγνιτική εποχή με επένδυση-ορόσημο €300 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 11:44
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ομίλου Eυάγγελο Μυτιληναίο ετοιμάζονται να αποκαλύψουν την πλάκα και να πατήσουν το «κουμπί»
|Mytilineos/ΙΝΤΙΜΕnews

Η Mytilineos βάζει την Ελλάδα στη μεταλιγνιτική εποχή με επένδυση-ορόσημο €300 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 11:44

Ανατροπή στα δεδομένα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας μία νέα εποχή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σηματοδοτεί η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος για την κατασκευή νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής ρεύματος ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, στη Βοιωτία.

«Kαλές δουλειές» δείχνει να εύχεται ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο και CEO της Mytilineos

Τον θεμέλιο λίθο έθεσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για επένδυση- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική για την εδραίωση ενός νέου επενδυτικού χάρτη στην χώρα, πλήρως συμβατού με τις κεντρικές επιλογές της στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

«Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η μονάδα φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric. Θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα καλυφθούν κατά πάγια πρακτική της Mytilineos, κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Με τον νέο σταθμό η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Mytilineos θα ξεπερνά τα 2000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και, υπό προϋποθέσεις, στις εξαγωγές σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Μητσοτάκης: Επένδυση-ψήφος εμπιστοσύνης

«Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος», τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και για μία ακόμη φορά δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του  θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, στον οποίο περιλαμβάνονται και δυο νέες μεγάλες επενδύσεις ύψους 400 εκ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ισχύος 461 μεγαβάτ.

Η μονάδα με ισχύ 826MW καλύπτει πάνω από το 20% του στόχου για απόσυρση του λιγνιτικού στόλου της χώρας που είναι περίπου 4,5GW και ταυτόχρονα βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της απανθρακοποίησης και της μετάβασης σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό σύστημα με διαρκώς μειούμενες εκπομπές ρύπων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, επισημαίνοντας ότι έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ για το καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Τέλος επανέλαβε το κάλεσμά του στους έλληνες επιχειρηματίες και βιομήχανους να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και να επενδύσουν στην χώρα μας.

Οι επίσημοι καλεσμένοι. Μεταξύ άλλων, από δεξιά, Τζέφρι Πάιατ, Παναγιώτης Πικραμμένος, Μητροπολίτης Βοιωτίας Γεώργιος, Κωστής Χατζηδάκης, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος. Δεξιά από τον Πρωθυπουργό ο Μάικλ Ρεχτστάινερ, CEO της General Electric Power Services Europe η οποία παρέχει τις ηλεκτρογεννήτριες

,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028 – ένας φιλόδοξος στόχος για την χώρα, όπως σημείωσε, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, σκοπεύουν να αποσύρουν το κάρβουνο από το ενεργειακό τους μείγμα το 2038.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα εκπονήσει το πρόγραμμα μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει τους κατοίκους λιγνιτικών περιοχών (στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη κ.α.)  δεσμευόμενος πως θα υπάρξει ένα ειδικό master plan με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντική πρόνοια και πως οι λιγνιτικές πόλεις θα γίνουν ένα νέος πόλος επενδύσεων και θα στηριχθούν από την ΕΕ.

 Μυτιληναίος: Συντασσόμαστε με την εθνική προσπάθεια

Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθεί το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030: «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η «Μυτιληναίος» συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Μυτιληναίος: «Ναι κι από μας στην πράσινη ανάπτυξη»

Όπως ανακοίνωσε, έως το 2030 ο τομέας μεταλλουργίας της Αλουμίνιο της Ελλάδος και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Η βιομηχανική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα δεν θα υπάρξει εάν δεν έρθει η πράσινη ανάπτυξη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι «η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τους λιγνίτες».

«Βάζουμε το θεμέλιο λίθο στο μεγαλύτερο, αποδοτικότερο και πιο πράσινο ενεργειακό εργοστάσιο της Ευρώπης. Είμαστε χαρούμενοι γιατί η Ελλάδα πρωτοπορεί ξανά και εμείς μαζί της», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μυτιληναίος.

Η έναρξη κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου γίνεται 53 χρόνια μετά από τα εγκαίνια του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος (περισσότερα εδώ) από τον τότε υπουργό Συντονισμού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στο εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής Ελλάδας που σηματοδότησε την εκβιομηχάνιση και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Ο θεμέλιος λίθος του εργοστασίου της Αλουμίνιον είχε μπει το 1963 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή (φωτογραφία επάνω). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: τα εγκαίνια για τη λειτουργία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, δίπλα στην οποία θα αναπτυχθεί το νέο εργοστάσιο, έγιναν το 1966 από τον τότε υπουργό Συντονισμού… Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κάτι που επεσήμαναν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Μυτιληναίος στις ομιλίες τους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...