425
Η συμβατική αξία για την MYTILINEOS στο έργο του Τομπρούκ ανέρχεται στα 400 εκατ. δολ. |

Η Μytilineos εκπρόσωπος της Ελλάδας και της Ευρώπης στη Λιβύη με τη μονάδα ηλεκτρισμού στο Τομπρούκ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:49
Η συμβατική αξία για την MYTILINEOS στο έργο του Τομπρούκ ανέρχεται στα 400 εκατ. δολ.
|

Η Μytilineos εκπρόσωπος της Ελλάδας και της Ευρώπης στη Λιβύη με τη μονάδα ηλεκτρισμού στο Τομπρούκ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:49

Στο περιθώριο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τριπολη, επί τάπητος τέθηκαν τα ενεργειακά project ελληνικού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, με πρώτο και κύριο αυτό της μονάδας ηλεκτρισμού που αναπτύσσει η Mytilineos στο Τομπρούκ (στην ανατολική Λιβύη).

Σε συνάντηση που είχε ο γενικός διευθυντής της Μetka -τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας Βιώσιμων Τεχνικών Λύσεων της Mytilineos, που αναλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων τεχνικών έργων, την κατασκευή θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και επιλεγμένων έργων υποδομής- με τον πρόεδρο και τα μέλη της GECOL (Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης) συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ, ισχύος 740 MW, οι εργασίες κατασκευής της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι το πρώτο τμήμα του έργου, προϋπολογισμού 550 εκατ. δηναρίων, θα είναι σύντομα λειτουργικό, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας της Λιβύης με την Mytilineos στον ενεργειακό τομέα.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η εισηγμένη είχε ανακοινώσει την επανεκκίνηση του εμβληματικού έργου στο Τομπρούκ.

Οι εργασίες κατασκευής της μονάδας ξεκίνησαν έπειτα από τρία χρόνια καθυστερήσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη βορειοαφρικανική χώρα, και καθώς ενεργοποιήθηκαν οι απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης που παρέμεναν σε αδράνεια.

Οπως είχε ανακοινώσει η Μytilineos, η Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) έθεσε σε ισχύ το Letter of Credit ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μονάδας.

Η κατασκευή της περιλαμβάνει τρεις φάσεις και στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία και θα μπορέσει να ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με σχεδόν 160MW.

Οταν ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια κατασκευής, η μονάδα θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW, με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου).

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV.

Η συμβατική αξία για την MYTILINEOS, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανέρχεται στα 400 εκατ. δολ.

Και όλα αυτά σε μία χώρα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, με πολύωρες διακοπές ρεύματος που παραλύουν την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας.

Η άμεση λύση που θα προσφέρει η MYTILINEOS θα δώσει τη δυνατότητα στη Λιβύη να επενδύσει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, ενώ σταδιακά με την ολοκλήρωση του έργου, η βορειοαφρικανική χώρα θα αποκτήσει μία σύγχρονη και αποδοτική μονάδα που θα καλύψει καίριες και επιτακτικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στη βάση των ανωτέρω εξελίξεων, η MYTILINEOS δηλώνει υπερήφανη που εκπροσωπεί την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, αναπτύσσοντας το πρώτο μεγάλο έργο υποδομής μετά από πολλά χρόνια που θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των πολιτών της Λιβύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...