864
Ρωσικά στρατεύματα σε Κούβα και Βενεζουέλα «βλέπει» ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ (εδώ σε εκδήλωση στη Γενεύη, τον Οκτώβριο) | EPA/MARTIAL TREZZINI

Η Μόσχα απειλεί να στείλει στρατό σε Κούβα και Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 13:50
Ρωσικά στρατεύματα σε Κούβα και Βενεζουέλα «βλέπει» ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ (εδώ σε εκδήλωση στη Γενεύη, τον Οκτώβριο)
|EPA/MARTIAL TREZZINI

Η Μόσχα απειλεί να στείλει στρατό σε Κούβα και Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 13:50

Σε απειλές ότι θα στείλει στρατεύματα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στις συζητήσεις με τη Δύση για το ουκρανικό ζήτημα, προχώρησε η Ρωσία, κλιμακώνοντας τη ρητορική της.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε πως η απόρριψη από την Ουάσιγκτον των βασικών αιτημάτων της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, οδηγούν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι «ο διάλογος δεν σταματάει».

Ομως, όπως ανέφερε ο Guardian, ο Ριαμπκόφ τόνισε στη ρωσική τηλεόραση, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να επιβεβαιώσει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με τη Δύση. Και μόνο η αναφορά της στρατιωτικής παρουσίας στην Κούβα αρκεί για να ξυπνήσει μνήμες από τον εφιάλτη του 1963 και της Κρίσης στην Κούβα.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανένα λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις δεσμευτικές νομικές εγγυήσεις για την μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε κάποιες υποχωρήσεις, ο Ριαμπκόφ απάντησε λέγοντας ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Πάραλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή πως η Ρωσία «δεν θα περιμένει για πάντα» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να απαντήσουν στις απαιτήσεις της για την ασφάλεια και πως το Κρεμλίνο θέλει μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας είπε πως η Μόσχα θέλει να ακούσει ποιες προτάσεις της γίνονται αποδεκτές και ποιες όχι με μία εξήγηση, και τόνισε ότι  όλα πρέπει να αναφέρονται γραπτώς.

Ο Λαβρόφ είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει μόλις η Ρωσία λάβει μια απάντηση σημείο προς σημείο στις προτάσεις της, καθώς και αντιπροτάσεις από τη Δύση.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Ρωσία ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια θα επαναληφθούν έπειτα από μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από την απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις της Μόσχας.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης πως η Ρωσία θέλει η αντιπαράθεση στην Ευρώπη να επιλυθεί «με αμοιβαίο σεβασμό και μια ισορροπία συμφερόντων». Η Μόσχα έχει διάφορες επιλογές για να απαντήσει, αν η Δύση απορρίψει τις προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια, τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Μόσχα έχει λόγους να πιστεύει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν δυνάμεις κοντά στη Ρωσία τους ερχόμενους μήνες, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «νευρικό κλονισμό» το νομοσχέδιο που παρουσίασαν αμερικανοί γερουσιαστές, το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία σε περίπτωση που επιτεθεί στη Ουκρανία.

«Θεωρώ ότι είναι ένα είδος νευρικού κλονισμού. Στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν το δικό τους μεγαλείο οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν σε κάποιο ψυχολογικό όριο, το οποίο είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδια «υπάρχουν ακόμη και προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις ανεξάρτητα από αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει η έτσι λεγόμενη επίθεση στην Ουκρανία, επειδή απλώς δεν αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από το έδαφός μας».

Στο μεταξύ ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβης Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΑΣΕ, δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter ότι η Ρωσία θα δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια, εάν δεν λάβει «εποικοδομητική απάντηση» από τη Δύση στα αιτήματά της για την ασφάλεια.

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Ρωσία ετοιμάζει ένα σενάριο «μυθοπλασίας» ότι η Ουκρανία θα επιτεθεί σε ρωσικές δυνάμεις, ώστε να δικαιολογήσει την εισβολή της στη χώρα.

«Είναι το ίδιο παραμύθι που χρησιμοποίησαν και το 2014 (στην προσάρτηση της Κριμαίας) και το ετοιμάζουν ξανά», είπε ο Σάλιβαν και πρόσθεσε ότι το επόμενο 24ωρο θα αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτώμενος για τις απειλές του Ριαμπκόφ, σχετικά με ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε Κούβα και Βενεζουέλα, ο Σάλιβαν είπε ότι δεν απαντά σε «θορυβώδη λόγια».

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης με την Ρωσία. «Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και ανεβαίνουν οι τόνοι των διπλωματών».

Ο Κάρπεντερ πρόσθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στα δικαιώματα των εθνών να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες, αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ρωσίας να σταματήσει η συμμαχία του ΝΑΤΟ την επέκτασή της προς τα ανατολικά.

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις και του πολωνού υπουργού Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου, μιλώντας στον ΟΑΣΕ: «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε έναν πόλεμο απ’ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια. Εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», είπε χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση για «πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...