849
Το μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό άγαλμα του Τζένγκις Χαν βρίσκεται στην Ουλάν Μπατάρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας | Shutterstock

Η Μογγολία νικά τον κορονοϊό με οδηγό τον… Τσένγκις Χαν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:01
Το μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό άγαλμα του Τζένγκις Χαν βρίσκεται στην Ουλάν Μπατάρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας
|Shutterstock

Η Μογγολία νικά τον κορονοϊό με οδηγό τον… Τσένγκις Χαν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:01

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως και το περασμένο Σάββατο στην Μογγολία είχαν καταγραφεί μόλις 204 κρούσματα του νέου κορονοϊού (με όλους τους φορείς να προέρχονται από εξωτερικό της χώρας) και κανένας θάνατος.

Αρκετοί πολίτες της Μογγολίας θεωρούν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αναπνέουν πεντακάθαρο αέρα αλλά και στο ότι βασικά συστατικά της διατροφής τους αποτελούν το κρέας και το γάλα που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Κάποιοι πιστεύουν επίσης πως έπειτα από πάρα πολλές γενιές κατά τις οποίες εργάζονται διαρκώς, ιππεύουν τα άλογά τους, εκτρέφουν τα ζωντανά τους και υπόκεινται σε δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας (από τους μείον 60 στους 45 βαθμούς) έχουν καταστεί πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι πεπεισμένοι πως από τον νέο κορονοϊό τους προστατεύει η κληρονομιά του θρυλικού Τζένγκις Χαν. Αρκεί να σημειωθεί πως μιλώντας στην κινεζική South China Morning Post για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Μογγολία, τον ιδρυτή της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων, επικαλέστηκαν μια θεραπεύτρια – σαμάνος, ένας βουδιστής μοναχός αλλά και ένας γιατρός.

Σύμφωνα με την θεραπεύτρια από τη Μογγολία, τόσο η ίδια όσο και οι συμπατριώτες της δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό όχι μόνον επειδή ζουν απλά και τρέφονται καλά αλλά και γιατί δεν βιώνουν το στρες του καταναλωτισμού που παρατηρείται στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης και η αυτάρκεια που χαρακτηρίζει τις ζωές των Μογγόλων και οφείλεται κυρίως στον νομαδικό τρόπο ζωής αλλά και στις κατακτήσεις του Τζένγκις Χαν. Γιατί όταν ο μογγόλος ηγέτης διέσχιζε μαζί με τον πολυάριθμο στρατό του και εκατοντάδες χιλιάδες άλογα ερήμους και στέπες, κατακτώντας τεράστιες εκτάσεις από τα βάθη της Ασίας έως την Ανατολική Ευρώπη, οι Μογγόλοι δεν είχαν την πολυτέλεια να βασίζονται σε κάποια κυβέρνηση ή κάποια άλλη κεντρική εξουσία ή άλλη δύναμη για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων παρουσιάζονταν.

«Οταν οι Δυτικοί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να το λύσουν. Οι Μογγόλοι μπορούν απλά να ζουν με αυτό. Εάν έχουν κρέας, τρώνε κρέας, εάν δεν έχουν τίποτα, δεν τρώνε τίποτα. Στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν γιατροί, ούτε καν για τις γυναίκες που είναι έτοιμες να γεννήσουν. Απλά γεννάνε. Τους Μογγόλους δεν τους απασχολούν τα προβλήματα. Ούτε εάν θα ζήσουν ή εάν θα πεθάνουν τους απασχολεί», εξήγησε η μάγισσα από την Μογγολία.

Γυναίκα σαμάνος με παραδοσιακή φορεσιά στις στέπες της Μογγολίας

Οσον αφορά τη γνώμη του βουδιστή μοναχού, θέλησε να επισημάνει πως όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στον κόσμο είναι διάφορα είδη «νάγκα», θεϊκά όντα κατά τον Βουδισμό, τον Ινδουισμό και τον Τζαϊνισμό, φίδια που ενίοτε αποκτούν ημι-ανθρώπινη ή και ανθρώπινη μορφή. Εκτιμά πως ο κορονοϊός είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό «νάγκα» αλλά συγχρόνως πιστεύει πως τα «νάγκα» δεν επιδιώκουν να βλάψουν τους Μογγόλους επειδή ζουν σε αρμονία με τη φύση. Θεωρεί επίσης πως τα εδάφη της Μογγολίας ευλογήθηκαν από τον ίδιο τον Τζένγκις Χαν ο οποίος «επέλεξε αυτά τα εδάφη επειδή είναι καλά εδάφη. Και υποσχέθηκε πως θα μας προστατεύουν», πρόσθεσε ο μογγόλος μοναχός.

Οντας ένας επιστήμονας, ο δρ. Τσινμπούρεν, ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων δημόσιας υγείας της κυβέρνησης της Μογγολίας, υπογράμμισε από την πλευρά του πως καίριο ρόλο στον δραστικό περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα του διαδραμάτισε κυρίως η συνεχής πληροφόρηση και διαρκής ενημέρωση των πολιτών.

Ο μογγόλος γιατρός υπενθύμισε στην κινεζική εφημερίδα πως ο Τζένγκις Χαν και οι επιτελείς του είχαν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο σύστημα επικοινωνίας που τους επέτρεπε να αποστέλλουν τάχιστα μηνύματα σε κάθε γωνιά της αχανούς αυτοκρατορίας τους. «Κάναμε ακριβώς το ίδιο και εμείς σήμερα. Τα μηνύματα μεταβιβάστηκαν γρήγορα από το Ουλάν Μπατόρ σε όλους τους νομάδες των απομακρυσμένων επαρχιών. Ο στρατός του Τζένγκις Χαν ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένος. Και αυτή η πειθαρχία φτάνει έως εμάς σήμερα. Οπότε, όταν η κυβέρνηση διατάσσει τους πολίτες να φορούν μάσκα ή να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκείνοι συμμορφώνονται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κατέληξαν οι σύγχρονοι Μογγόλοι να είναι απρόσβλητοι από πολλές ασθένειες εξαιτίας του γεγονότος πως κατά τις μαζικές τους μετακινήσεις ο Τζένγκις Χαν και οι απόγονοί του ήρθαν σε επαφή με εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και πολλές διαφορετικές αρρώστιες, αναπτύσσοντας έτσι σταδιακά ισχυρά αντισώματα, σημείωσε καταρχάς πως «δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η εν λόγω θεωρία την οποία παραθέτει στο βιβλίο του «Τζένγκις Χαν – Ο μεγάλος θεμελιωτής του σύγχρονου κόσμου» (ελκδ. Αρχέτυπο) και ο αμερικανός ανθρωπολόγος Τζακ Γουέδερφορντ είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Ανέφερε ενδεικτικά πως από σχεδόν 200 Μογγόλους που ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με έναν γάλλο τουρίστα που ήταν φορέας του ιού δεν μολύνθηκε κανένας. Αναγνώρισε, όμως, πως αυτό ενδεχομένως να συνέβη λόγω της χρήσης προστατευτικών μασκών από τους ντόπιους.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί υπέρ της θεωρίας της μογγολικής ανοσίας, πως στην αποκαλούμενη Εσωτερική Μογγολία, εντοπίστηκαν πολύ λίγες συστάδες λοιμώξεων. Η Εσωτερική Μογγολία αποτελεί επαρχία της Κίνας, της χώρας δηλαδή όπου ξέσπασε η πανδημία και επί αρκετές εβδομάδες καταγράφονταν τα περισσότερα κρούσματα του νέου κορονοϊού στον κόσμο.

Ο πληθυσμός της Εσωτερικής Μογγολίας υπολογίζεται στους 25 εκατομμύρια πολίτες οι περισσότεροι από τους οποίους (περί το 80%) είναι Κινέζοι Χαν. Οι Μογγόλοι της εσωτερικής Μογγολίας είναι περισσότεροι από τους Μογγόλους της ανεξάρτητης Μογγολίας. Ομως «κανένα από τα θύματα του ιού στην κινεζική επαρχία δεν είχε μογγολική καταγωγή. Ολοι όσοι έχασαν τη ζωή τους ήταν Κινέζοι Χαν», σημειωσε ο μογγόλος γιατρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...