386
Ο Τζάρεντ Κούσνερ ετοιμάζεται για τη νέα αποστολή του | REUTERS/Carlos Barria

Η Μέση Ανατολή «στα κόκκινα»: Σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ μεταβαίνει ο Τζάρεντ Κούσνερ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 14:46
Ο Τζάρεντ Κούσνερ ετοιμάζεται για τη νέα αποστολή του
|REUTERS/Carlos Barria

Η Μέση Ανατολή «στα κόκκινα»: Σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ μεταβαίνει ο Τζάρεντ Κούσνερ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 14:46

Σε μία Μέση Ανατολή που βράζει για μία ακόμα φορά, μετά την εκτέλεση του πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κούσνερ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Μάικ Πομπέο στις δύο αυτές χώρες και την πρωτοφανή μυστική επίσκεψη-αστραπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία.

Στην πόλη Νεόμ, θα συναντήσει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και τον εμίρη στο γειτονικό Κατάρ.

Θα τον συνοδέψουν οι κυβερνητικοί σύμβουλοι για θέματα Μέσης Ανατολής Αβι Μπέρκοβιτζ και Μπράιν Χουκ και ο Ανταμ Μπέλερ, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Διεθνούς Οικονομικής Ανάπτυξης.

Το βασικό θέμα της επίσκεψης, σύμφωνα με την Wall Street Journal, θα είναι η επίλυση μιας διαφωνίας ανάμεσα στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα στην ατζέντα.

Ο Κούσνερ και η ομάδα του πρωτοστάτησαν στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στις ιστορικές συμφωνίες του Ισραήλ με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν και ελπίζουν να προχωρήσουν και σε άλλες παρόμοιες, πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία που τελειώνει η θητεία τους στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την Guardian, παρόλο που το «ιερό δισκοπότηρο» θεωρείται η συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή, οπότε οι Αμερικανοί έχουν ρίξει το βάρος τους σε άλλες χώρες της περιοχής.

Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ελάχιστες ημέρες μετά το ταξίδι Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία, δυσκολεύει την αποστολή του Κούσνερ, καθώς το Ιράν «βγάζει φωτιές» και η επιρροή του στη Μέση Ανατολή είναι δεδομένη.

Η κατάσταση βέβαια δυσκόλεψε και για τον Τζο Μπάιντεν, που έχει δηλώσει ότι θέλει να ξαναφέρει στο τραπέζι την συμφωνία Ομπάμα-Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πάντως, ο Κούσνερ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμάντ Νάσερ Αλ-Μοχάμεντ Αλ-Σαμπάχ, καθώς η χώρα του μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση της διαφωνίας μεταξύ του Κατάρ και των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ έκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ, το 2017, και του επέβαλαν εμπάργκο με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία, την οποία το Κατάρ αρνείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...