403
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με μάσκα με το σήμα της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα της, προσέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο | REUTERS/Francois Lenoir

Η Μέρκελ βλέπει δυσκολίες στην απόφαση για τα €500 δισ. αλλά αισιοδοξεί

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 11:06
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με μάσκα με το σήμα της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα της, προσέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο
|REUTERS/Francois Lenoir

Η Μέρκελ βλέπει δυσκολίες στην απόφαση για τα €500 δισ. αλλά αισιοδοξεί

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 11:06

Στις μεγάλες προκλήσεις της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Γερμανία αναφέρθηκε εκτενώς η καγκελάριος Μέρεκλ από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου παρουσιάζοντας τους μεγάλους άξονες δράσης κατά το επόμενο εξάμηνο.

Οι προτεραιότητες, όπως τόνισε η καγκελάριος, είναι πέντε: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνοχή, η προστασία του κλίματος, η ψηφιοποίηση και η ευθύνη της Ευρώπης στον κόσμο.

Αλλά η Μέρκελ επέμεινε – και εύλογα – στην ανάγκη για συμφωνία αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. «Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο, χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα», είπε για μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αναγνώρισε όμως ότι οι διαφωνίες είναι καλά εδραιωμένες και ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη, με δεδομένες και τις χρονικά σφιχτές προθεσμίες.

Μετά την ομιλία της, η Μέρκελ, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι συμφώνησαν σε συνάντησή τους το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται «ισχυρή συνεργασία».

Ηταν μια συνάντηση-νίκη του Σασόλι, γράφει το Politico, ο οποίος υπενθυμίζει με τον τρόπο αυτό ότι υπάρχει και η εκκρεμότητα του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που θα τρέχει από το 2021, αν και ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

Η Ευρωβουλή εξάλλου θέλει να διευρύνει τα έσοδα της ΕΕ από ίδιους πόρους, σκέψη που συναντά την αντίσταση κάποιων κυβερνήσεων. Οι ιδέες δεν λείπουν, από ένα φόρο στο πλαστικό, ως τον φόρο στις εταιρείες-γίγαντες του Ιντερνετ, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και το πακέτο των 500 δισ. για την ανάκαμψη.

Αλλά οι «ολιγαρκείς χώρες», όπως η Ολλανδία εξακολουθούν να είναι αντίθετες στην ιδέα οι πολίτες να χρεωθούν για να δοθούν επιχορηγήσεις. Αναγνώρισε εξάλλου και η Μέρκελ ότι «σε πολλά κράτη μέλη, ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση».

Στην πράξη η διαφωνία έγκειται στον έλεγχο επί των δαπανών που θέλουν να μείνει μόνο στα δικά τους χέρια και να μην περάσει σε αυτά της Κομισιόν. Και βέβαια ένα και μόνο κράτος-μέλος με το βέτο του αρκεί να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Η καγκελάριος έκλεισε την ομιλία της με μια αναφορά στον Μπετόβεν: «Οταν ακούω τη μουσική του ανακαλύπτω πάντα κάτι νέο που με αγγίζει, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Ευρώπη, ανακαλύπτουμε κάτι νέο κάθε ημέρα. Θα τελειώσω αναφερόμενη στο μήνυμα της μουσικής του Μπετόβεν. Η Ευρώπη είναι ικανή εάν είμαστε μαζί και να εάν στεκόμαστε ενωμένοι».

Μήνυμα μετρημένης αισιοδοξίας όπως συνηθίζει η καγκελάριος, το οποίο μένει να επαληθευτεί σε μία εβδομάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...