H Μέρκελ με τον Βέμπερ σε πρόσφατη εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος | Reuters
Επικαιρότητα

Η Μέρκελ στηρίζει τον Βέμπερ για διάδοχο του Γιούνκερ

Ο 46χρονος που υπήρξε το σκληρό πρόσωπο του Βερολίνου απέναντι στην ελληνική κρίση εμφανίζεται να είναι ο άνθρωπος που προωθεί η καγκελάριος για την προεδρία της Κομισιόν
Protagon Team

Ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ; Η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –το πιο νευραλγικό πόστο στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία– κρίνεται στις ισορροπίες που θα προκύψουν μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές. Και, εντάξει, οι λαοί είναι αυτοί που ψηφίζουν και έχουν τον τελευταίο λόγο αλλά ήδη οι όροι του παιχνιδιού έχουν κριθεί: Η Ανγκελα Μέρκελ στηρίζει την προσπάθεια του συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ να ηγηθεί της εκστρατείας των κεντροδεξιών κομμάτων ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

Ο 46χρονος Βέμπερ είναι γνωστός μας. Ως επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο υπήρξε συχνά ο «σκληρός» απέναντι σε κάθε αίτημα της Αθήνας για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ελληνικής κρίσης.

Τώρα, εφόσον λάβει τη στήριξη και άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα, θα είναι ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, που ως επικεφαλής του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κράτους μέλους της ΕΕ ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, πιστεύεται ότι επιθυμεί να δει έναν Γερμανό –για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα– στη θέση αυτή· ο Βάλτερ Χάλσταϊν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν, από το 1958 έως το 1967, αλλά τότε μιλούσαμε για μια ΕΟΚ έξι κρατών και έκτοτε η (Δυτ.) Γερμανία είχε μείνει εκτός Κομισιόν (σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισορροπίες).

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η καγκελάριος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε να στηρίξει τον Βέμπερ, που ανήκει στο βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU).

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Βέμπερ επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη και άλλων μελών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας.

Η υποψηφιότητα του Βέμπερ –σε αντιδιαστολή με αυτή του ειδικού διαπραγματευτή του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ– δείχνει και προς τα πού θέλει να πάει την ΕΕ η Μέρκελ, παρατηρούν αναλυτές.

Ο 46χρονος Βαυαρός είναι πολιτικός σύμμαχος της Μέρκελ ωστόσο το CSU, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της καγκελαρίου,  ακολουθεί μια πιο δεξιά πολιτική και θεωρείται σύμμαχος των αμφιλεγόμενων ηγετών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν, γνωστού επικριτή της επιθυμίας των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα κληθεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύσκολα και αχαρτογράφητα νερά. Οπως σημειώνει το Reuters, εφόσον εκλεγεί ο 46χρονος Βαυαρός θα είναι ο ηγέτης της ΕΕ τις ημέρες που αυτή θα καλείται να κινηθεί σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ του Τραμπ είναι αναξιόπιστος σύμμαχος, ενώ αντιμετωπίζει προκλήσεις από τη Ρωσία και την Κίνα και καλείται να επανεφεύρει τον εαυτό της μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.