362
Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανάμεσά τους η Ανγκελα Μέρκελ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, γιορτάζουν τη συμφωνία για τον Nord Stream, το 2011 | EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

Η Μέρκελ ήταν «ανήμπορη» να αντιδράσει για τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:30
Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανάμεσά τους η Ανγκελα Μέρκελ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, γιορτάζουν τη συμφωνία για τον Nord Stream, το 2011
|EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

Η Μέρκελ ήταν «ανήμπορη» να αντιδράσει για τον Nord Stream 2

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:30

Ακόμα και να ήθελε να σταματήσει τον Nord Stream 2, η Μέρκελ δεν είχε επιλογή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Γκντανσκ, ο Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Πολωνία, αποκάλυψε πως η απερχόμενη καγκελάριος του εκμυστηρεύθηκε ότι η πίεση που δέχθηκε από τους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της Γερμανίας ήταν μεγάλη για να πει το «ναι» στα σχέδια των Ρώσων.

Ο αγωγός, που ξεκινά από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία, περνώντας κάτω από την Βαλτική, δίχασε την Ευρώπη, προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και φαίνεται πως θα αποτελέσει πηγή σοβαρών ενεργειακών προβλημάτων για την ΕΕ και στο μέλλον.

«Η απόφαση να κατασκευαστεί ο Nord Stream 2 ήταν το μεγαλύτερο λάθος της Ανγκελα Μέρκελ», είπε ο Τουσκ. «Από την πλευρά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Nord Stream 2 είναι ένα κακό σχέδιο», πρόσθεσε.

Δημοσίως, η καγκελάριος έχει υπερασπιστεί σθεναρά την απόφασή της και τη χρησιμότητα του αγωγού, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ και ευρωπαίων εταίρων της.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ δεν σχολίασε τα λόγια του Τουσκ, ανέφερε η Telegraph.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Axios, η Γερμανία εξακολουθεί να ζητεί από το αμερικανικό Κογκρέσο να μην επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον αγωγό διότι θεωρούν πως εξαιτίας του, η Ευρώπη θα εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να απομονώσει την Ουκρανία, κόβοντας τη ροή του φυσικού αερίου προς τη χώρα.

Τον Ιούλιο, ο Τζο Μπάιντεν και η Μέρκελ συμφώνησαν να μην επιβληθούν κυρώσεις σε γερμανικές εταιρείες υπό τον όρο η Γερμανία να λάβει μέτρα αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το αέριο ως «όπλο».

Πολλοί όμως, θεωρούν ότι ο Πούτιν ήδη το κάνει αυτό και απόδειξη είναι η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε τον Νοέμβριο στην Ευρώπη, όταν μείωσε κατά πολύ την ροή του φυσικού αερίου προς την δυτική Ευρώπη, εκτινάσσοντας τις τιμές του.

Η νέα κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία, δεν έχει πάρει επίσημη θέση στο θέμα του αγωγού. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, συναρχηγός των Πρασίνων, ήταν αντίθετη στο παρελθόν, ενώ ο νέος καγκελάριος ήταν υπέρ του έργου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...