286
H καγκελάριος της Γερμανίας δεν επείγεται για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση | EPA/FELIPE TRUEBA

Η Μέρκελ δεν βιάζεται να… εξευρωπαΐσει τον Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 22:13
H καγκελάριος της Γερμανίας δεν επείγεται για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
|EPA/FELIPE TRUEBA

Η Μέρκελ δεν βιάζεται να… εξευρωπαΐσει τον Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 22:13

Θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων (αλλά και της Αλβανίας) με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι; Το θέμα αποκτά ενδιαφέρον έπειτα από την υπερψήφιση στη γερμανική Βουλή του «Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» κατόπιν κυβερνητικής εισήγησης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση όμως είναι άλλη υπόθεση: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί το θέμα να λυθεί εντός του θέρους, η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία επαυξάνει, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ δεν βιάζεται.

Ετσι γύρω από το θέμα αυτό παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ των σημαντικών πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας και της Ενωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Süddeutsche Zeitung η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής αποσαφήνισε ότι η σχετική απόφαση για την ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς τον ερχόμενο Οκτώβριο – και πάλι νωρίς είναι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, σοσιαλδημοκράτης Μίκαελ Ροτ αντέδρασε εκφράζοντας τη λύπη του για τη θέση της καγκελαρίου την οποία αποδίδει στη Χριστιανοδημοκρατία: «Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ενωση απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία». Πρόσθεσε δε ότι Σκόπια και Αλβανία «έχουν κάνει τα μαθήματά τους». Και κατέληξε: «Βλέποντας τη δική μας ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Ολα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής».

Την Πέμπτη πάντως το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» και της Αριστεράς το «Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...