491
Μετά την καναδική περιπέτειά της, η Μενγκ Ουαντζού έπιασε δουλειά: το καρέ είναι της 31ης Μαρτίου, από συνέντευξη Τύπου για τα ετήσια αποτελέσματα της Huawei | REUTERS/David Kirton

Η Μενγκ της Huawei ξανά στο τιμόνι του γίγαντα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 10:00
Μετά την καναδική περιπέτειά της, η Μενγκ Ουαντζού έπιασε δουλειά: το καρέ είναι της 31ης Μαρτίου, από συνέντευξη Τύπου για τα ετήσια αποτελέσματα της Huawei
|REUTERS/David Kirton

Η Μενγκ της Huawei ξανά στο τιμόνι του γίγαντα

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 10:00

Η κινέζα πρόεδρος της Huawei Μενγκ Ουαντζού, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, επέστρεψε στο προσκήνιο έπειτα από την καταδίκη της σε τριετή περιοριστικά μέτρα υπό επίβλεψη στη βίλα της στο Βανκούβερ του Καναδά. Από αυτή τη βίλα μπορούσε να βγει μόνο για ψώνια, γεύμα σε εστιατόριο και βόλτα, όπως έγραψε η Corriere della Sera.

Αυτά συνέβησαν μεταξύ 2018 και 2021. Πλέον, ασκεί και πάλι τα καθήκοντά της στην έδρα του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, στο Σεντζέν, όπως δείχνει η κεντρική φωτογραφία. Βέβαια, οι ΗΠΑ πάντα τη θεωρούν ύποπτη για ενέργειες υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης, ότι ενεργεί σαν πέμπτη φάλαγγά της.

Το καταστατικό της Huawei προβλέπει την εναλλαγή της προεδρίας κάθε εξάμηνο. Ωστόσο, ο ιδρυτής της εταιρείας, ο 78χρονος Ρεν Ζενγκφέι, πρώην μηχανικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, προτιμά να κυβερνά στα παρασκήνια. Τη Μενγκ την εμπιστεύεται όχι μόνο επειδή είναι κόρη του, αλλά επειδή στα 51 χρόνια της είναι έμπειρο στέλεχος του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα. Και με αυτή την ιδιότητα, λένε οι Αμερικανοί, θα συμμετείχε σε ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνολογίας στο Ιράν, παρά το σχετικό (αμερικανικό) εμπάργκο.

Ετσι, η Μενγκ πιάστηκε στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018 κατ’ εκτέλεση αμερικανικού αιτήματος έκδοσης. Υστερα από εξαντλητική δικαστική μάχη, οι ΗΠΑ απέσυραν το αίτημά τους και τον Σεπτέμβριο του 2021 η «κυρία Huawei» μπόρεσε να επιστρέψει θριαμβευτικά στην Κίνα. Η υποδοχή που της επιφύλαξαν τα στελέχη της Huawei στο αεροδρόμιο ήταν θριαμβευτική. Της έστρωσαν μέχρι και κόκκινο χαλί να περπατήσει επάνω του.

Ο διαγκωνισμός ΗΠΑ και Κίνας για την επικράτηση στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι δεδομένος. Το 5G της Huawei έχει αποκλειστεί σε πολλές αγορές της Δύσης, αναγκάζοντας τον κινεζικό όμιλο να αναζητήσει νέες εμπορικές αγορές. Καθώς οι Αμερικανοί έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά της τεχνολογίας τους σε κινέζους αντιπάλους, η Μενγκ πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στα τεχνολογικά επιτεύγματα που παράγονται στην πατρίδα της.

Η Huawei υπερηφανεύεται ότι είναι πρώτη όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (Epo-European Patent Office) το 2022: έχει καταθέσει συνολικά 4.505 αιτήσεις. Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο όμιλος μόλις ανακοίνωσε ότι σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην ανάπτυξη λογισμικού για επεξεργαστές υπολογιστών 14 nm, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την Κίνα στην αυτάρκεια στον στρατηγικό τομέα των ημιαγωγών.

Ο Ρεν προειδοποίησε τους υπαλλήλους ότι η Huawei πρέπει να αγωνιστεί για την επιβίωσή της. Η θέση της ως ηγέτιδας στον τομέα των smartphones έχει επίσης μειωθεί, ενώ οι περιορισμοί στη μεταφορά τεχνολογίας που διέταξε η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιουργούν πρόβλημα για το μέλλον. Η Μενγκ λέει ότι «πρέπει να προσκολληθούμε στο κινεζικό μαχητικό πνεύμα» για να αναπτυχθούμε ξανά.

Στις 31 Μαρτίου στο Σεντζέν η Huawei παρουσίασε τα αποτελέσματα του 2022. Το έτος έκλεισε με αύξηση 0,9% στον κύκλο εργασιών, στα 93 δισ. δολάρια, κάτι που συνιστά ελαφρά ανάκαμψη μετά την πτώση 30% του 2021. Τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν στα 5 δισ. δολάρια. Η Mενγκ είπε ότι ο όμιλος έχει ξοδέψει 23 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, περίπου το 25% του τζίρου του: «Σε περιόδους πίεσης προχωράμε με σιγουριά» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...